В. Велев: Политическата нестабилност ескалира и спря ръста на икономиката

До края на май икономиката на България се развиваше, макар и с по-бавни темпове от желаното. През юни обаче ескалира политическата нестабилност. Видя се непримиримостта между политическите партии и това предизвика застой в икономиката.

Това заяви пред ТВ7 председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той посочи, че до 31 май е имало ръст на брутния вътрешен продукт и износа, увеличение с 5% на промишлеността и устойчив ръст на бизнес климата.

За първи път от години в първите месеци на 2014 година е имало и ръст на заетостта, допълни още Велев. Това обаче е спряло заради политическата криза в последните седмици. „Насила си вкарваме вълка, кризата, в кошарата“, каза той.

Председателят на АИКБ коментира още, че огромната част от бизнеса от българския бизнес спазва правилата и в „люта конкуренция” успява да реализира продукцията си на външните пазари. Тези фирми не зависят от държавата, защото се развиват успешно на международните пазари.

Има обаче и други фирми, които са свързани с властта и това не се е променяло в годините, обясни още Велев. Той посочи, че този бизнес се разпознава лесно по „шеметния ръст на продажбите с промяната на правителствата”. Този бизнес е „абониран за обществените поръчки”, коментира Велев.

Според него този бизнес изтегля висококвалифицирани кадри от останалите компании, „привличайки ги с високи заплати от лесно изкарани печалби”.

Васил Велев коментира, че заради подобни практики развитието на България през годините е по-бавно. Той е категоричен, че ръст има – заплатите преди са били много по-ниски от средното за Европа, увеличава се и брутния вътрешен продукт, но темпът е можело да бъде много по-ускорен.

Според него решението на този проблем не е лесно, особено като се вземе предвид факта, че българското законодателство е съобразено с европейското и има предвидени сериозни регулации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *