В Гърция протестиращи окупират кметства

Гръцката икономика може да се свие с 5 процента тазигодина, обяви базираният в Атина Институт за икономически ипромишлени изследвания (IOBE), като ревизира предишна свояоценка, предлагайки по-песимистична прогноза от тази намеждународните кредитори.
„Прогнозата за растеж трябва да бъде променена в посоканадолу – рецесията тази година ще бъде около 5%“, обяви Институтът в свой тримесечен доклад. Според гръцкитеанализатори свиването ще бъде между 4,8 и 5 процента, докатопо-ранната прогноза бе за спад от 4,6 на сто.
Европейският съюз и Международният валутен фонд очакватгръцката икономика да се свие с 4,2 процента тази година.Банката наГърцияпрогнозира спад 4,6 на сто. Миналата година гръцката икономика се сви с 6,4%.
„Фискалната консолидация и подобренатаконкурентноспособност не бяха съпроводени от успешно прилаганена програмата за структурни реформи“, посочиха анализаторите. Според тях равнището набезработица ще достигне 27,8% тази година. Последните данни за безработицата вГърциясочат, че 26,8% от трудоспособното население на страната е без работа.
Коалиционното правителство на Андонис Самарас срещатвърда съпротива при прилагането на реформите, необходими зазадвижването на икономиката, а протестите срещу съкращенията наработни места в държавния сектор набраха сила през последнитедни, отбелязва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *