В Европа не очакват рецесия, но контролът върху финансовите институции ще бъде затегнат

Лидерите на четирите водещи страни в Европейския съюз – Великобритания, Германия, Франция и Италия обсъдиха вчера в Лондон състоянието на европейската икономика във връзка с ипотечната криза в САЩ и срива на фондовите борси. Те призоваха за по-активно икономическо сътрудничество и демонстрираха единство в условията на нестабилните световни пазари, съобщи Ройтерс. В състоялата се в Лондон среща участваха британският премиер Гордън Браун, френският президент Никола Саркози, германската канцлерка Ангела Меркел, италианският премиер в оставка Романо Проди и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

„Неотдавнашната финансова турбулентност увеличи рисковете за 2008 г.“, се казва в комюникето от лондонската среща. Лидерите на четирите най-големи икономики в Европа призоваха за по-голяма прозрачност, повече информация за състоянието на банките и за уязвимостта им към рискове, за да се избегне повторение на кризата с ипотечните кредити в САЩ.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди на пресконференция след срещата, че контролът върху финансовите институции ще бъде затегнат, ако те не осигуряват прозрачност и пълна информация за финансовото си състояние.

Гордън Браун подчерта, че отговорност за разпространяването на американската ипотечна криза и в Европа носят рейтинговите агенции, които въпреки предупредителните сигнали са давали положителни оценки за рискови ценни книжа. Освен това той призова банките в бъдеще по-бързо да разкриват рисковете, които са поели от търговията с американски ипотечни кредити.

Италианската банкова система е „имунизирана“ от кризата измъчваща големите банки по света, заяви италианският премиер Романо Проди, цитиран от Франс прес, на съвместната пресконференция с лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Европейския съюз след минисрещата. Италианските банки имат повече депозити, търгуват по-малко на пазара на деривати, отколкото техните американски и европейски колеги, и „нямат връзки с американските банки“, „Така, че като вземем предвид всичко това, ние можем да си обясним, защо италианската банкова система в момента е имунизирана“ от финансови сътресения, заяви бившият професор по икономика.

Четирите големи европейски страни засега отхвърлят приемането на конюнктурна програма за справяне с кризата, както направи правителството на САЩ, което одобри инициативата на Джордж Буш за подкрепа на потреблението в страната с програма за 146-милиарда долара. Британски правителствени кръгове, пише в-к Sueddeutschezeitung, заявиха, че „Европейската икономика е стабилна. Няма причина да се вливат данъчни приходи в скъпа конюнктурна инжекция.”

Турбуленциите на финансовите пазари бяха предизвикани от спекулативни сделки с американски ипотечни кредити. Тъй като повечето от тези сделки остават извън официалните банкови баланси, засега никой няма точна представа за размера на кризата. Досега в световен мащаб от институциите са отписани около 120 милиарда долара.

По оценки на МВФ икономическият растеж ще се забави, като в еврозоната той ще бъде около 1,6 % (с една четвърт по-малко от прогнозираните през есента 2,1 %), а за САЩ той ще спадне с 1,5 % – до 4,0 %.

През 2008 г. според МВФ икономиката в световен мащаб ще постигне ръст от 4,1 %, а не както досега се очакваше с 4,4 %. но няма да се стигне до истинска рецесия в индустриалните страни, тъй като кризата на финансовите пазари вече е ограничена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *