Газовата война удари тока ни

Кризата дойде, след като Русия вдигна цената на природния газ за бившата си република. Украйна бе принудена да отреже експорта, за да покрие собствените си нужди. Това доведе до сериозни сътресения в региона и до поскъпване на въглищата с 20%. Ситуацията се усложни допълнително и от забраната на Русия за превоз на въглища с държавни вагони през Украйна, защото не връщали влаковете обратно. Така въпреки сключените през лятото договори за доставка на 800 хил. тона руско-украински въглища ТЕЦ „Варна“ е на път да остане без гориво.

От 1 ноември ембаргото за износ на украински въглища може да падне. Вчера Москва и Киев се споразумяха за цената на руския природен газ, съобщи руският посланик в Украйна Виктор Черномирдин. 1000 куб. м синьо гориво ще бъде доставено за 130 долара. Досегашната цена беше 95 долара, съобщи АФП.

Газовата война между Киев и Москва удари и родната енергетика. ТЕЦ „Варна“, който произвежда 10% от тока на България, остана без въглища заради забраната за износ, наложена от Украйна в началото на септември. Засега караме на резерви и преговаряме с доставчици, обясни Иван Бъчваров, изпълнителен директор на дружеството, което през лятото стана собственост на чешката компания CEZ. Тецът чака и кораб с 50 000 тона въглища, който вече е тръгнал от Виетнам и ще пристигне на 4 ноември. Междувременно обаче доставчикът е информирал, че прекратява договора и иска по-висока цена. Причината е, че в източната страна е въведена такса за износ от 3%.

Гориво ще се намери, но то ще е на по-висока цена. Затова ще поискаме Националната електрическа компания да ни плаща с 10-15% повече за доставките на ток, каза шефът на директорския борд Ян Вавера. Поскъпването обаче няма да се отрази на цената на тока за крайния потребител, обеща зам.-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов.

До края на седмицата от централата ще внесат искането за по-висока цена в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. „Ще решим с колко да скочи електроенергията, след като видим разчетите“, каза шефът на ДКЕВР Константин Шушулов. Не е добре да се вдига цената на тока, който купуваме, защото загубите ще са за наша сметка. Но по-лошо е, ако се стигне до изключване на мощности от енергийната система на страната, коментираха от НЕК.

Ако регулаторът не ни вдигне цените, ние ще купим скъпите въглища, но ще произвеждаме толкова, колкото е необходимо да няма режим в страната. А след отварянето на пазара ще сключваме договори с търговци, които ни предлагат по-добра оферта, обясни Вавера. В момента централата има запас за около два месеца, ако работят само два от блоковете й.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *