„Газпром“ започва изследвания за „Южен поток“ вТурция

„Газпром“ обясни, че резултатите от научните изследвания ще бъдат необходими на „Газпром“ в началната фаза на проектирането, въз основа на тях ще бъде предоставена допълнителна информация на турските регулаторни органи. От своя страна това ще бъде основание за получаване на разрешение за изграждане на тръбата, каза Одеров.
Преди това той съобщи, че „Газпром“ в момента завършва работата по Техническата и икономическа обосновка на „Южен поток“, а през лятото ще обяви размера на инвестициите и крайният маршрут на газопровода.
Работи се по три варианта на трасето, което по някакъв начин, в крайна сметка трябва да стигне до Италия: през България, а след това Сърбия-Унгария-Австрия, през България и Сърбия-Унгария-Словения, през Турция и Гърция.
Проектът има за цел да разнообрази пътищата за доставка на природен газ за европейските потребители и включва изграждането на газопровод през Черно море до Южна и Централна Европа.
По-рано се очакваше, че турските власти да дадат разрешение за полагане на газопровода до 31 октомври, 2010 г., но на този етап Русия не е получила от турските партньори необходимите документи. Руският посланик в Турция Владимир Ивановски каза, че турската страна има допълнителни въпроси, на които ще бъде отговорено след техническите изследвания за морската част на газопровода.
Министър на енергетиката Сергей Шматко заяви, че забавянето на издаването на разрешителни от Турция за газопровода, който ще преминава през икономическата зона на страната в Черно море, няма да се отрази на графика на проекта и той ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2015 година.
Газпром и италианската Eni, на паритетен принцип са основателите на дружество със специална цел „Южен поток“, създаденo през януари 2008 г. за осъществяване на проекта.
През март тази година, Газпром и BASF подписаха меморандум за разбирателство относно присъединяването на Wintershall Holding с дял от 15% от акциите, за изграждането на морската част на проекта.
По този начин, като се вземе предвид споразумението, постигнато през лятото, към Южен поток да се присъедини и френската EdF за сметка на 10% от дела

на Eni, участието на италианската компания ще намалее до 25%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *