Газпром подписа за нов газопровод по дъното на Черно море

Газпром подписа с италианската компания Едисон и гръцката ДЕПА меморандум за доставка на газ по дъното на Черно море.

Ръководителят на Газпром Алексей Милер, изпълнителният директор на италианската компания Едисон (Edison) Марк Бенаюн и главният изпълнителен директор на гръцката държавна газова компания ДЕПА (DEPA) Теодорос Кицакос подписаха вчера в Рим меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия.

Това съобщи руският газов холдинг, цитиран от ТАСС и БТА. В съобщението е посочено, че целта на споразумението еорганизиране на южния маршрут за доставка на руски газ за Европа.

За тази цел страните възнамеряват да използват в максимално възможен обем резултатите от работата, извършена от Едисон и ДЕПА попроекта за интерконекторна връзка Турция-Гърция-Италия „Посейдон“(ITGI Poseidon) – съвместен проект на Едисон и ДЕПА.

„Развитието на вътрешноевропейските газопреносни мощности е важен елемент за повишаване на надеждността на снабдяването с газ, включително руски, на потребителите от цяла Европа“,е заявил Алексей Милер, цитиран в съобщението на Газпром.

Марк Бенаюн пък е отбелязал, че потенциалният проект за новия маршрут на доставки ще увеличи надеждността на газоснабдяването на Италия, както и ще засили нейната роля в качеството й на голям газов разпределителен център в Южна Европа.

Споразумението е подписано след среща на Алексей Милер с италианската министърка на икономическото развитие Федерика Гуиди днес в Рим.

На церемонията присъства и генералният секретар на гръцкото министерство на външните работи по международните икономически въпроси Гиоргос Ципрас.

Позицията на Италия

През последните месеци Италия поиска Европа да спре втората тръба на газопровода „Северен поток“ – проект на Газпром за доставка на руски газ до Германия по дъното на Балтийско море. Така мощностите на съоръжението ще достигнат 55 милиарда кубически метра газ годишно.

Италия твърди, чеЕвропа трябва да диферсифицира повече своите източницина доставка и че тази дейност трябва да бъде на разположение на всички европейски газови оператори, а не само на участниците в консорциума.

След излизането на Ени от консорциума за изграждането на „Южен поток“ по дъното на Черно море италианското правителство започна да подкрепя изграждането на Трансадриатическия газопровод ТАП (ТАР), който от 2019 година ще доставя азербайджански газ за Европа.

През първите две седмици на февруари Газпром е увеличил доставките си за Италия със 70 на сто спрямо същия период на миналата година,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *