Газпром се преориентира при цени на петрола от 25 долара

Газпром се подготвя съществено да преразгледа бюджета и инвестиционната си програма за 2009 г. Монополистът разглежда вариант да продължи с реализацията само на проекти, които се рентабилни при цена на петрола не повече от 25 долара за барел сорт Brent (при курс от 36 рубли за долар), пише руският „Коммерсантъ“.
Досега работещите в петролната и газовата промишленост в своите песимистични прогнози не са спадали под 32 долара за барел. А правителството в момента преизчислява федералния бюджет, изхождайки от 41 долара за барел. Газпром иска да съхрани основните инвестиционни проекти, но да съкрати инвестициите с 200 млрд. рубли.
Състоялата се девалвация на рублата трябва да помогне на монополиста да подобри финансовата ситуация в условията на спад на цените на петрола и газа. Вчера бордът на директорите на Газпром разгледа „подробен план на мероприятията по оптимизиране на разходите в рамките на изпълнението на инвестиционната програма през 2009 г.“.
В комюнике на монополиста се казва, че информацията е взета за сведение и на управителния съвет, поръчано да продължи работа по намаляване на разходите. Източник на „Коммерсантъ“, запознат с решенията на борда, уточнява, че в качеството на един от основните варианти се разглежда запазването в инвестиционната програма само на тези проекти, които са рентабилни при цена на петрола не по-повече от 25 долара за барел сорт Brent (при курс 36 рубли за долар).
Събеседникът на ежедневника добави, че основните инвестиционни проекти на Газпром ще бъдат запазени, но монополистът няма да започва нови. В края на декември 2008 г. бордът на директорите на компанията утвърди инвестиционната програма за 2009 г. в обем на 920.5 млрд. рубли (тя бе утвърдена, изхождайки от цени на петрола не по-ниски от 50 долара за барел), от които капитални инвестиции – 699.9 млрд. рубли, дългосрочни финансови инвестиции – 220.6 млрд. рубли.
По данни на събеседника на „Коммерсантъ“ общият обем на инвестиционната програма се планира да бъдат съкратени до 713 млрд. рубли, от които капиталните инвестиции ще достигнат 460 – 492 млрд. рубли, а дългосрочните инвестиции ще останат фактически без промени.
Свиването на разходите ще стане включително и за сметка на предоговаряне на сключени по-рано договори с подизпълнители за намаляване на плащаният с 30-50%. Едновременно бяха изчислени варианти за корекция на бюджета на компанията. Както разказа източник на „Коммерсантъ“, близък до Газпром, предполагаемото съкращаване на обемите на продажби с 15% в Русия ще доведе до свиване на доходите на монополиста със 100 млрд. рубли.
Но в същото време, въпреки намаляването на търсенето на газ в Европа и планирания спад на цените, се очаква получаването на 500 млрд. рубли допълнителни приходи от износ за сметка на ръста на курса на долара и еврото (в бюджета на Газпром беше заложен курс от 32 рубли за 1 долар).
От монополиста потвърдиха, че са „изчислени различни варианти за бюджет, включително радикални – промените в него ще бъдат внесени след уточняването на газовия баланс за 2009 г. през март или след края на първото тримесечие през април“. Досега нито една руска петролна или газова компания официално не е залагала в своя бюджет толкова ниски цени на петрола. Най-песимистична бе прогнозата на „Газпром нефт“, чийто ръководител Александър Дюков заяви, че компанията разглежда спад на цените на петрола през 2009 г. до 32 долара за барел.
„Сценарият на „Газпром“ е най-консервативният от всички, които са известни до днес. За момента инвеститорите основно се ориентират към средно годишно равнище на цените между 40-50 долара за барел“, отбелязва Валерий Нестеров от „Тройка Диалог“. Вчера барел петрол сорт Brent струваше 40.4 долара. В същото време експертите предполагат, че бюджетът и инвестиционната програма на Газпром могат да бъдат преразгледани още няколко пъти.
„Плановете на монополиста за 2009-2011 г. изглеждат прекалено амбициозни. Трудно е подобна програма да бъде финансиране без външни заеми. А сега не е най-благоприятният период за привличане на кредити, особено за слабо рентабилни проекти“, уточнява Валерий Нестеров. Максим Шеин от Брокеркредитсервис добавя, че на „инвеститорите им е харесало, че компанията е преминала на „ръчен пилот“, коригира своите показатели ежемесечно, отчитайки външната променяща се конюнктура“.
„В Европа се очаква съкращаване на търсенето на газ с 10%, от 158 млрд. куб.м до 144 млрд. куб.м., Украйна заяви, че ще купи 33 млрд. куб. м, вместо 44 млрд., в Русия съкращението може да достигне 45-50 млрд. куб.м при значително намаляване на плащанията от потребителите на вътрешния пазар. И това трябва да се отчита“, отбелязва анализаторът.
Според Нестеров, основното внимание на инвеститорите е концентрирано върху запазването на главните проекти от Газпром – газопроводът от Русия за Германия Nord Stream, усвояването на Ямал и Щокмановото находище на Арктическия шелф. „Финансовата криза лишава плановете за усвояването на Ямал или Щокман от гаранцията за търсенето на новия газ. Усилват се очакванията, че пускането на Щокман може сериозно да се измести във времето или Газпром ще започне добив, но няма да го увеличава с планираните темпове“, пояснява анализаторът.
За момента от Газпром уверяват, че всички ключови проекти вървят по график и техните параметри не се променят.
Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *