ГЕРБ-Кърджали скочи срещу централната власт

Крилото на бунтарите в дясното политическо пространство в Кърджали, сред които са и множество членове и симпатизанти на ГЕРБ, изразиха остра реакция по повод отношението на партията към възпоменателните митинги на ДПС, предаде БГНЕС .
„Ние сме възмутени и реагираме изключително остро на отсъствието на представители на властта на тези митинги, защото смятаме, че възродителният процес причини страдание не само на българските турци, но и на цялата ни държава. Така печалният юбилей бе съзнателно оставен да се превърне в политическа проява на ДПС”, се отбелязва в позицията.
В документа се подчертава, че на възпоменателните митинги в кирковското село Могиляне на 26 декември и на следващия ден в Момчилград нито правителството, нито областната управа са изпратили свои представители, които да демонстрират съпричастност към съдбата на стотиците хиляди потърпевши и жертви на комунистическите репресии от края на 1984 г.
Областният управител Иванка Таушанова за пореден път показа некомпетентност и не съобрази да изпрати ако не свой заместник, то поне телеграма или съотвестващо послание. Така отново страданието на българските турци беше монополизирано от ДПС, от агентите и доносниците на Държавна сигурност, облечени в парламентарна власт. Ние настояваме за яркото присъствие на новите лидери, които гарантират европейското развитие на България. Но при липсата на ясно формулирана позиция и оценка на управляващите по отношение на „възродителния процес”, как хората от етнически смесените райони да повярват в намеренията и целите на новите лидери?”, се посочва в документа.
Бунтарите са единодушни, че липсата на позиция от страна на ГЕРБ за Възродителния процес е продукт от зависимостта на управляващата партия от „Атака” и персонално от ултранационалистическата идеология на лидера й Волен Сидеров. Според тях идеята за референдума за новините на турски език по БНТ е била огромна грешка, която е можела да доведе както до етническо напрежение, така и до пореден срив на имиджа на страната ни пред ЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *