НАП иска данъци и от хонорара на Мадона

НАП е започнала проверки на 13 български компании, които организират участия на световно известни изпълнители в страната, като част от контролните мерки спрямо развлекателния бизнес, съобщи пред журналисти шефът на агенцията Красимир Стефанов.
Българският закон за данъците върху доходите на физическите лица изисква да се удържат 10% от възнаграждението на всеки чуждестранен изпълнител, който пее в България, независимо от това дали хонорарът му е изплатен лично или чрез посредническа фирма. Оказва се обаче, че нито една от българските фирми не е удържала или внесла дължимите данъци при последните гастроли на световно известните звезди, съобщи БТА.
Проверяваните ще трябва да представят в данъчната агенция писмени доказателства за платените суми на изпълнителите и ако се докаже, че не са удържали 10 на сто, сумите ще бъдат събрани с дължимите лихви.
От НАП уточниха, че 21 от проверяваните общо 37 попфолк и естрадни изпълнители ще дават писмени обяснения за имуществото и доходите си. За тези изпълнители са открити различни разминавания, сред които например фактът, че една от звездите не е обявила доходи за последните 5 години, а е закупила 2 апартамента с данъчна оценка 206 600 лв.
Други нарушения, установени от инспекторите на приходната агенция, са, че някои певци не са декларирали хонорари, които определени музикални компании са посочили в счетоводствата си като изплатени. 11 от проверяваните не са подавали данъчни декларации за определени периоди в последните 5 години.
Друг изпълнител не е получил нито лев официален доход за миналата година, защото всички възнаграждения минавали през фирма, в която има участие, но няма никакви данни тя да му е плащала нещо.
От миналата седмица данъчни инспектори са започнали и открити наблюдения в заведенията, в които най-често гастролират естрадните и фолк изпълнители. Експертите на НАП следят отчитането на приходите от вход, както и това дали оборотите на заведенията се отчитат на касовите апарати. Първите проверки са довели до шесткратно увеличение на оборотите в заведенията, поставени под наблюдение. Наблюденията ще продължат по Коледните и Новогодишни празници и през 2010 г.
Освен от всички продуцентски компании, приходните инспектори ще поискат писмени справки за ангажиментите и възнагражденията, които са платени на изпълнителите и от собствениците на заведенията, в които пеят.
До края на 2009 г. се очаква НАП да събере 13,344 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски. Това е с 228 млн. лв. повече от събраните приходи през миналата година и е успех на фона на песимистичните очаквания от началото на годината, каза още шефът на НАП. Планът за приходите ще бъде изпълнен на близо 85%, допълни той.
От началото на годината досега данъчните са обслужили над 4 млн. клиенти. През първите 9 месеца са приети 626 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица, както и над 300 000 декларации за облагане с корпоративни данъци, 21% от които са подадени по Интернет.
НАП е осъществила през тази година две кампании за уведомяване на длъжници по телефона. На първия етап през юли са уведомени 538 фирми и физически лица. Като резултат са събрани 14,8 млн. лв. Подобна телефонна кампания за събиране на просрочени задължения тече и в момента. Уведомяването на длъжници по телефона е евтин и ефективен начин за събиране на задължения като срещу по-малко от 500 лв. разходи за телефон са събрани близо 15 млн. лв. данъци и осигурителни вноски, каза Стефанов.
През първите 9 месеца на годината са извършени общо 11 275 ревизии с допълнително установени задължения в размер на 1,5 млрд. лв. Тенденцията е да се извършват по-малко на брой ревизии, но с по-добър резултат от всяка. През 2009 г. средният размер на допълнително разкритите приходи от една ревизия е 133 272 лв. , а през 2007 г. той е бил едва 60 163 лв.
16 служители от НАП са уволнени през първите 11 месеца заради корупция. Най-много уволнени има в Русе – 7 души, следват Сливен и София – с по трима. Временно отстранени от длъжност до приключване на дисциплинарното производство са още 8 служители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *