Германия окуражи пазарите на акции

В Европа индексите са на положителна територия заради стабилните фундаментални данни от Германия и Великобритания. Във Франция обаче борсата пада въпреки новината, че енергийния гигант Тотал успява да сложи ръка на апетитни залежи от шистов газ в САЩ.
Това, което толкова окуражи пазарите на акции, бе новината от Германия, където продължават да се разкриват нови работни места, особено в леката промишленост, се запазва.
Във Великобритания обаче именно секторът на леката промишленост изглежда уязвен. През декември на годишна база се отчита свиване, макар темпът на понижение да е намалял. Секторът е силно изложен на влияния от европейския пазар, който изстина първо заради дълговата криза и второ заради твърдата позиция на Лондон, че пари за спасителни операции няма да дава.
Наред с това пазарите получиха възможност да начертаят нов хоризонт на очакване след като стана ясно, че Меркел и Саркози планират двустранна среща през следващата седмица, в която фокусът ще бъде насочен към възможностите за надзор на това спазва ли се бюджетната дисциплина по отношение на правилата, приети от останалите страни в Европейския съюз.
На стоковите пазари е динамична търговията с петрол, като контрактите за лек американски петрол поскъпнаха рязко с 1.67% или $ 2.64 до $ 101.47 за барел. Сортът брент се търгува с $ 2.22 по-скъпо до $ 109.80 за барел.
Валутната търговия протича при засилване на еврото до $ 1.3044 към долара.
При липсата на значими фундаментални новини, основните фондови индекси във Франкфурт и в Лондон покачват, а френският CAC 40 пада. В Европа търговията стартира още в понеделник и то със силен оптимизъм.
Но днес в Париж акциите на финансовите компании са подложени на разпродажби. Societe Generale поевтинява с 1.84%, като това е най-губещата позиция в CAC 40.
Френският индекс на сините чипове пада с 0.48%, до 3 207 пункта, като понижението му е ограничено от доброто представяне на производителите на автомобили, подкрепени от добрите фундаментални данни от Китай.
В Лондон FTSE 100 покачва с 1.24%, до 5 641 пункта, а германският DAX е нагоре с 0.81%, до 6 125 пункта.
На този фон апетитът за риск на валутните пазари остава висок. Еврото поскъпва с 0.40%, до 1.2985 долара. Валутният индекс на Nasdaq намалява с 0.19%, до 80.05.
Подкрепени от спада на долара, фючърсите на петрола сорт Брент поскъпват с 1.44%, до 108.93 долара за барел с доставка през февруари.
Азиатските индекси бележат силни ръстове във вторник, като водещи са акциите на компаниите от добивния и финансовия сектори. След като беше подложено на силен натиск в края на миналата година, днес еврото поскъпва, което показва наличието на апетит за риск, който вероятно ще се задържи през целия ден.
В Хонконг Hang Seng покачва с 2.08%, до 18 818 пункта, а основният австралийски фондов индикатор S&P ASX нарасна с 1.08%, до 4 155 пункта. В Китай и в Япония борсите все още празнуват.
Така че търговията е тънка, но оптимизмът има силен фундамент, след като в неделя беше отчетено изненадващо голямо покачване на производствената активност в Китай през декември, където PMI индексът достигна 50.3 пункта /стойности над 50 пункта показват растеж/.
Акциите на финансовите компаниите, които бяха под най-силен натиск в края на миналата година днес са нагоре. В Хонконг China Construction Bank поскъпва с 1.66%. В Сидни, National Australia Bank печели 1.71%.
В Австралия оптимизмът на инвеститорите е подкрепен и от покачването на цените на суровините и съответно на пазарната капитализация на добивните компании. Акциите на минния гигант BHP Billiton са нагоре с 1.1%.
Подкрепено от апетита за риск, еврото поскъпва с 0.42%, до 1.2989 долара, като индексът DXY, който показва движението на американските пари срещу кошница от 6 основни валути, пада с 0.27%, до 79.99.
С поевтиняването на долара, поскъпват суровините. Цената на американския лек суров петрол с доставка през февруари се покачва с 1.91%, до 100.72 долара за барел.
Златото поскъпва с 1.50%, до 1 590 долара за тройунция, като движението е по-скоро корективно и засега не отразява силно нарастване на инфлационните очаквания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *