Германия се нуждае от работливи българи

Докато в Германия тече дебат около българите и румънците, много фирми печелят от трудовите мигранти и имат нужда от тях, съобщи Баварското радио.
Врепортаж, цитиран от Дойче веле, се разказва за Петер Ерл – шеф на семейна строителна фирма и зам.-председател на Общинския съвет в баварския град Дегендорф.

Макар да е избран с листата на Християнсоциалния съюз (ХСС), той не одобрява лансираната от неговата партия кампания под мотото“Който хитрува, пътува“. Тя е насочена срещу така наречената миграция по бедност от България и Румъния и отразява опасенията на германците от злоупотреби със социалната система на страната.

„Още когато за първи път чух този лозунг, си казах, че е пресилен и неподходящ“, казва Ерл.

В неговата фирма работят 80 души, сред които има и чужденци – основно австрийци и чехи. Разказва, че не дели работниците си според техния национален произход. Ерл е убеден, че дебатът около българските и румънските трудови мигранти се разминава напълно с действителността:

„Ние имаме нужда от тези хора. Ако те решат да дойдат при нас, ще ги приемем с отворени обятия. Принуден съм да отказвам поръчки, защото нямаме достатъчно работна ръка“.

Преди 3 години той и негови колеги от Общината на Дегендорфпосетили България с цел да привлекат работна ръка. Днес във фирмата на Ерл работят и двама млади българи, настанени във фирмено жилище. Освен това компанията им е платила езиковия курс и им осигурява двупосочен билет до родината по време на лятната им отпуска.

Предприемачът казва, че се радва за тях, защото напоследък няма германци, желаещи да работят като зидари. Преди се явявали по 4-5 желаещи да преминат обучение, но от 2 години нямало нито една кандидатура от германец.

На един от двайсетте строителни обекта на фирмата се труди и21-годишният Тео Райков. Заедно със свой колега той довършва външната мазилка на новия терминал на Мюнхенското летище. Българинът не се оплаква от работата си.

В България е завършил строителен техникум.

„До 3 месеца ще завърша обучението си като зидар. Работата не ме плаши, имам желание да работя и искам да остана тук,“ казва той.

През деня Райков учи немски от колегите си на строежа, а вечер вкъщи – с учебници. Обучението го затруднява, но изобщо не съжалява, че е дошъл в Германия. Разказва, че в България е щял да зависи от родителите си, за да продължи да учи. А тук съсзаплатата си от 1200 евро на месецможе да се издържа сам.

„Вече печеля повече, отколкото двамата ми родители заедно“, казва Тео.

Майка му е учителка със заплата около 200 евро, а баща му работи като полицай. А той планира да не е вечно зидар и смята да учи.

Накрая Петер Ерл казва:

„Черни овце има навсякъде- в Германия, Румъния или България. Но трябва да приемаме хората, които искат да работят при нас. Ние възлагаме надежди на тях“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *