Германия търси нов подход срещу финансовата криза.

За разлика от САЩ, където предлагат събирането на всички обезценени активи в една държавна „лоша банка“, в Германия разработват схема за цяла мрежа такива банкови учреждения, съобщава Detsche welle.
Кризата в банковия сектор в Германия придоби такива размери, че независимо от нежеланието на канцлера Ангела Меркел, за всички е ясно, че държавната помощ ще е наложителна.
В сферата на междубанковото кредитиране цари недоверие. Причината е, че в балансовите отчети на банките се намират рискови ценни книжа, превръщащи се в опасен баласт. Докато тези балони се пукат, на банките им се налага да внасят корективи, отписвайки като непредвиден разход обезценените активи с цената на огромни загуби във всеки тримесечен отчет.
Най-голямата германска банка Deutsche Bank, която дълго уверяваше в своята стабилност, беше принудена да отпише загуби за почти 5 млрд. евро през последното тримесечие на миналата година. И ако за нея тази загуба не е толкова страшна, за една по-малка банка тя би била гибелна.
Проблемът се задълбочава и от факта, че никой не може да прецени в каква степен едни или други активи са рискови и често смятани до скоро за напълно надеждни ценни книжа могат да се окажат губещи, а текущата им пазарна стойност трудно може да се прецени в настоящите условия на предлагане и липса на търсене на борсите.
Според някои финансови експерти в баланса на германските банки има рискови активи за 300 млрд. евро.
За да бъде върнато доверието във финансовата сфера, е необходимо токсичните активи да бъдат заменени от надеждни държавни дългови книжа и именно това ще е функцията на лошата банка, обяснява проф. Кристоф Шаласт.
Идеята за „лоша банка“ си пробива все по-сериозна подкрепа сред деловите и политически кръгове в Германия.
Противник на идеята е ръководителят на Федералната служба за финансови надзор Йохен Санио. „Дори и държавата да изкупи активите, които вече са определени като токсични, участниците на финансовите пазари ще продължат да смятат, че в бъдеще и други категории ценни книжа ще се обезценят“, заявява той, „Така лошата банка ще се окаже бездънна яма“.
Затова в Германия няма да бъде следван модела на създаване на централно депо на „безценни“, в буквалния смисъл на думата, книжа. Канцлерът Ангела Меркел и министърът на финансите Пеер Щайнбрюк са категорични противници на натоварването на данъкоплатците с тези активи и предлагат самите банки да създадат частни лоши банки с такава функция.
В този случай реалните загуби за хазната ще възникнат само при банкрут на банката, а този риск е умерен. При това финансовите учреждения сами ще носят отговорност за предишните си рисковани операции на световните финансови пазари.
Припомняме, че през есента правителството на Германия отпусна на банковия сектор помощ в размер на 500 млрд. евро, от които 80 млрд. бяха отделени именно за изкупуването на обезценени активи.
Според Spiegel ще трябват най-малко 200 млрд. евро за изкупуване на токсичните активи на банките и сумата ще бъде налята в лоши банки.
Както отбелязва банковият експерт Ханс-Петер Бургхоф: „Добри решения не останаха. Единственото, което можем да направим, е да потърсим най-малко лошото“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *