Германската отбранителна индустрия заплашва да се изнесе в чужбина

Лоби на германската отбранителна индустрия предупреди, че производителите на оръжие обмислят преместването на производството си в чужбина в отговор на рестриктивната политика върху износа на оръжие от страната, съобщава АП.

„Всички големи производители от сектора на отбраната в Германия обмислят дали да останат в страната в дългосрочен план“, коментира Армин Папергер, главният изпълнителен директор на Рейнметал, който оглавява и асоциацията на предприятията от германската отбранителна промишленост, цитиран от Sueddeutsche Zeitung.

По-рано тази година министърът на икономиката Зигмар Габриел заяви, че ще затегне правилата за износ на оръжие. Предвижда се ограничаване на продажбите на държави като Катар и Саудитска Арабия, които превърнаха Германия в третия по големина в света износител на оръжие.

През август Берлин спря целия износ на Рейнметал на военно оборудване за Русия, като отиде по-далеч от наложените наскоро санкции от Европейския съюз срещу руската икономика, които предвиждат блокиране на бъдещите договори в сектора на отбраната.

Папергер коментира пред изданието, че политиката на германските власти оставят на производителите избор или да свият производството и да съкращават работна ръка, или да се преместят в чужбина.

„Други страни, като Швейцария, Франция и САЩ, ще бъдат щастливи, ако инвестираме там. Оттам бихме могли да изнасяме по-лесно „, коментира той.

Отбранителната промишленост, които работят около 80 хил. души в Германия, остро разкритикува готвените от правителството ограничения. Главният изпълнителен директор на Airbus също коментира по-рано този месец, че рестрикциите пред износа може да възпре международното сътрудничество по бъдещи проекти в сферата на отбраната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *