Преходът от работа към пенсия през погледа на Евростат

Явор Алексиев от Института за пазарна икономика

Наскоро Евростат публикува нов анализ, посветен на прехода на европейските граждани от работа към пенсия. Сравнението на данните за България с тези за останалите страни членки на ЕС отново извеждат на преден план няколко отдавна установени негативни констататации:

1. Българите продължават да се пенсионират по-рано от средностатистическия европеец.

Фигура 1: Средна възраст на получаване на пенсия за старост през 2012 г.

http://ime.bg/var/images/eui1.png

Източник: Евростат

2. Сред лицата на възраст 59-60 г. страната ни е на 6-то място по най-висок дял на получаващите пенсия за старост или друг вид пенсия.

Фигура 2: Получатели на пенсия по вид пенсия за хората на възраст 59-60 години през 2012 г.

Източник: Евростат

3. Делът на хората, получаващи пенсия за старост в България и продължаващи да работят, е сред най-ниските в ЕС въпреки ниското ниво на пенсиите.

Фигура 3: Дял на хората, получаващи пенсия за старост, които работят

Източник: Евростат

Тези наблюдения са в унисон със скорошната оценка на ИПИ за състоянието и проблемите на пенсионната система в страната. Реформата, която трябва да осигури стабилността на системата, трябва да бъде изначална и последователна и да стимулира едновременно по-дългото оставане на пазара на труда и по-тясното обвързване на получаваните пенсии със заплащаните осигуровки. Политическият риск, който крие ограничаването на ранното пенсиониране, ще трябва да бъде платен от някое от следващите правителства, но е необходимо условие за възвръщането на поне част от доверието на данъкоплатците в системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *