Гимназиите остават с орязани часове по редица предмети

Въпреки масовото недоволство на учители часовете по редица предмети в езиковите и математическите гимназии ще бъдат орязани драстично. Повечето от тях се редуцират до 10-и клас, за да се даде възможност на учениците от 11-и и 12-и клас за повече избираеми предмети в последните 2 г. от обучението им, което по логиката на новия закон ще е силно профилирано. Единствено учителите по чужди езици и по философия успяха да извоюват по-малко намаление на хорариумите си. Това стана ясно вчера, след като просветното министерство представи новия вариант на наредбата за учебния план след двуседмично обществено обсъждане. До дни тя ще бъде разписана и от министър Тодор Танев.

На практика истинска обществена дискусия нямаше – засегнатите страни протестираха или изпращаха отворени писма до медиите, а от МОН събираха „препоръките“ им.

В първия вариант на наредбата часовете по първия чужд език се орязваха драстично – от 1204 на 926 часа годишно. В новия вариант намалението е „само“ с 206 часа на година. 72-та часа увеличение са за учениците от 9-и клас, които ще учат чужд език не по 2 часа седмично, а по 4 часа на седмица. Ако съответната езикова гимназия иска да има повече часове по основния език, ще трябва да ги прехвърли от задължителните към избираемите часове, които са увеличени от 1033 на 1718 часа за гимназиалния етап.

Промяна има и при философския цикъл, часовете по който първоначално щяха да се орежат от 162 на 90 часа, т.е със 72 часа, за сметка на гражданското образование, което трябваше да се въведе от 9-и до 12-и клас. Според новите предложения обаче новият предмет няма да се вкарва от 9-и клас, а ще е само в 11-и и 12-и клас (67 часа общо). Философията пък ще се учи не в 11-и клас, а в 8-и, 9-и и 10-и клас с общо 144 часа, като намалението така излиза само с 18 часа.

Доста от останалите предмети в гимназиите си остават с намалени часове, както бе предложено преди две седмици. Математиката спада с 36 часа от 458 на 422 часа на година. При географията намалението е с 31 часа – от 193 на 162 годишно, като предметът ще се учи до 10-и клас, а не до 12-и. Физиката също ще се учи само до 10-и клас, като намалението на часовете е от 229 на 162 часа на година. Хорариумите на биология и химия се свиват съответно с 54 и с 36 часа годишно. И двата предмета досега се учеха до 11-и клас, а занапред остават задължителни само до 10-и клас.

СПОРТ

От МОН не акцентираха на гимназиалния етап, а представиха общи данни за обучението от 1-ви до 12-и клас. Така по редица предмети се получава увеличение на часовете – например 90 часа повече за математика, 36 часа повече за български, по 6 часа повече за физика и химия и т.н. Намаление на часовете от 1-ви до 12-и клас ще има при информационните технологии (14 часа по-малко), биологията (-10 часа), музиката и изобразителното изкуство (по минус 8 часа). Най-ощетен е предметът физическо възпитание и спорт, чийто годишен хорариум спада с цели 52 часа. Спортният министър Красен Кралев вече възрази срещу орязването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *