Глобяват 1000 лири нашите, ако работят нелегално

Лондон плаши бачкаторите ни със солени наказания, но вратичките са много

Ние ще се преструваме, че ви държим навън, ако вие се правите, че няма да идвате, коментира „Гардиън“

Лондон. Българите и румънците, които работят нелегално във Великобритания след влизането на страните им в ЕС, ще бъдат глобявани с по 1000 лири (почти 1500 евро) на място. Ако обаче случаят им стигне до съда, ще трябва да се раздели с още 5000 лири (7500 евро). Работодател, който ги наема нелегално, ще бъде глобяван с поне 5000 лири. Горна граница на наказанието няма.

Това са допълнителните мерки, които съпътстват въвеждането на квоти и разрешителни за работа на български и румънски работници от 1 януари.

Предложенията на вътрешния министър Джон Рийд предвиждат годишна квота от 19 750 неквалифицирани работници от България и Румъния за селското стопанство и хранително-преработвателната промишленост. Те ще могат да работят 6 месеца и няма да могат да ползват социални помощи. Според „Таймс“ за квалифицирани работници ще бъдат издадени около 1800 разрешителни. Няма квота и разрешителни за висококвалифицирани работници като лекари или инженери, но „Гардиън“ пише, че те едва ли ще са повече от 100-ина специалисти годишно.

Правителството признава, че ще има проблеми с квотите, тъй като заловените нелегални имигранти не могат да бъдат депортирани към родните им страни, след като те влязат в ЕС, отбелязва „Таймс“. Освен това британското МВР не може да отговори на въпроса какво ще се случи с имигрантите, които не могат да си платят глобата. Джон Рийд обещава големи глоби за работодателите, наемащи нелегални българи и румънци, но данните на министерството показват, че от 2001 г. само 24 работодатели са дадени под съд за подобни деяния.

Очаква се във Великобритания да пристигнат към 10 000 имигранти от новите в ЕС, които да работят като „самонаели“ се. В тази група попадат много от българите в Англия, пише в. „Таймс“. Те отварят фирма, после си намират работа и това не се води наемане, а бизнес отношения.

Шотландският вестник „Скотсмън“ предупреждава, че новите мерки ще тласнат българските и румънските имигранти в сенчестата икономика и това ще лиши държавния бюджет от данъците, които те биха плащали, ако работят законно. Джон Рийд бе подложен на остри критики заради предложенията си за ограничаване на трудовия пазар, пише „Гардиън“. Либерално настроени политици го обвиниха, че се е поддал на ксенофобията, раздухвана от таблоидите. Депутатът лейбърист Майк Гейпс заяви, че в България и Румъния има объркване и гняв след решението. Ник Клег от Либералдемократическата партия предупреди, че нискоквалифицираните работници може да се окажат в сивата икономика или в ръцете на гангстери експлоататори.

Дейвид Дейвис, който е вътрешен министър от правителството в сянка на торите, обвини Джон Рийд в „козметични мерки“ и че не е отговорил на важни въпроси.

Мерките ще подкопаят опитите на изпълнителната власт в Шотландия да привлече работници от новите източноевропейски членки, отбелязва „Гардиън“. Вестник „Телеграф“ от своя страна писа вчера, че обещанията на правителството са ефектна, но не водеща до нищо инициатива. Изданието припомня положителния ефект за британската икономика от източноевропейските работници, пристигнали в страната след 2004 г. В редакционен коментар под заглавие „Елате, но дискретно“, „Гардиън“ пише, че британското правителство всъщност е предложило зрителна илюзия, имитираща дейност, за да успокои страховете и на левицата, и на десницата. Новата политика може да се обобщи като съглашение с новите граждани на ЕС от България и Румъния – ние ще се преструваме, че ви държим извън границите си, ако вие се преструвате, че няма да идвате тук, отбелязва вестникът.

Ограниченията за българи и румънци са коренно различни от политиката на Лондон при влизането на 10-те нови страни членки на ЕС през 2004 г. Тогава Великобритания заедно с Ирландия и Швеция напълно отвориха трудовия си пазар. Но след 2004 г. се заговори за ефекта на „полския водопроводчик“, който стана олицетворение на прииждащите стотици източноевропейски работници. Правителството бе подложено на унищожителни критики, защото се оказа, че е подценило поне 20 пъти броя на работниците, които ще пристигнат в страната.

На заседанието на правителствената комисия за убежище и подкомисията за миграцията министърът по европейските въпроси Джеф Хун се опитал да отстоява тезата, че Лондон трябва да остане верен на принципите на ЕС за свободен пазар. Хун обаче останал самотен в защитата на тази идея, въпреки че предупредил за възможността десетки хиляди българи и румънци да отидат в сивата икономика. Междувременно Джеф Хун запозна в телефонен разговор външния ни министър Ивайло Калфин с мотивите за решението на Лондон.

Страницата подготви

Красимира Темелкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *