Годишните финансови отчети ще се подават само на едно място от догодина

Съществени облекчения за бизнеса предвиждат приетите на първо четене от Народното събрание на 12 март тази година промени в Закона за Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. „За“ законопроекта гласуваха 100 народни представители, 48 се въздържаха и нито един глас „против“.Годишните финансови отчети ще се подават само на едно място от догодина.

Снимка: БГНЕС

Целта е да се намали административната тежест върху бизнеса, като се очаква да бъде улеснено обслужването на всички юридически и физически лица, каза пред журналисти в парламента народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов, който е един от 19-те вносители, когато законопроекта беше внесен в Народното събрания на 28 февруари тази година.Годишните финансови отчети ще се подават само на едно място от догодина.

Ползите от законопроекта

След като промените влязат в сила, което е записано да стане от 1 януари 2021 година, физическите и юридическите лица ще могат да подават годишните си финансови отчети и годишните доклади за дейността само в Търговския регистър към Агенцията по вписванията по електронен път чрез Централизираната административна информационна система (ЦАИС) – т.нар. „единна входна точка“ за подаването на годишните финансови отчети и статистика в машинно четим формат, която ще бъде интегрирана с Националната агенция за приходите (НАП), Националния статистически институт (НСИ), Националния осигурителен институт (НОИ) и Агенцията по вписванията (АВ).

Резултат с изображение за „Годишните финансови отчети“

Така няма да се налага документите да се внасят както сега на 3 различни места – в НСИ, НАП и Агенцията по вписванията. В момента предприятията са задължени да представят в Агенцията по вписванията част или всичките 4 справки от годишния финансов отчет (ГФО), които се подават и в НСИ, и в НАП. Обявяването на ГФО се придружава и от допълнителни документи, доказващи приемането на подлежащия на обявяване ГФО, както и годишния доклад за дейността (ГДД), като покани за свикване на общи събрания на търговците, протоколи, доказателства за връщане на покани за свикване на общи събрания и др.

„Целевите групи са всички юридически и физически лица, които извършват дейност в страната и имат задължения по закон да представят годишен финансов отчет“, обясни Красимир Ципов.

Малко статистика

За обявяване на годишен финансов отчет в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел се събира държавна такса в размер на 40 лева – за заявления, подадени на хартиен носител и 20 лева – за заявления, подадени по електронен път.

За периода 01.01.2019 г. – 30.12.2019 г. в информационната система на Треговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел са постъпили 351 553 заявления за обявяване на ГФО, като за предходни години параметрите са сходни.

Подадените по електронен път заявления за обявяване на ГФО, за посочения период, са 282 819. Постъпилите за тях такси са в размер на 5 656 380 лв.

Резултат с изображение за „Годишните финансови отчети“

Подадените на хартия заявления за обявяване на ГФО, за посочения период, са 68 734. Постъпилите за тях такси са в размер на 2 749360 лв.

Общо събраните такси от заявления за обявяване на ГФО са в размер на 8 405740 лв.

Въвеждането на „единната точка“

за подаване на отчетите ще направи така, че с един достъп до определен софтуер, ще се подава съответна информация, която институциите ще разпределят административно помежду си и по този начин ще се спестят време, ресурси, административни разходи. Нямало да се налага фирмите да закупуват нов софтуер, увериха вносителите.

Предложеният законопроект е във връзка с изпълнението на приоритетна мярка 57 „Реализирането на Централизирана автоматизирана информационна система (ЦАИС) „Единна входна точка“, включена в Пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление на България за периода 2019-2023 г. Агенцията по вписванията ее бъдещият собственик на ЦИАС и отговорната институция за изпълнението на проекта за подаване на годишни финансови отчети и статистика в машинночетим формат и интеграция с НАП, НСИ, АВ (Търговския регистър -TP).

Резултат с изображение за „Годишните финансови отчети“

По-малко пари в бюджета

В случай че законопроектът бъде приет, Министерство на финансите ще се съобрази с предлаганите нормативни промени, които ще имат ефект върху бюджета на Министерство на правосъдието, респективно на Агенцията по вписванията“, пише в становището но фанинасвото ведомство до парламента по провод внесения законопроект. От там пояснява, че при разработване на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2021-2023 г. ще бъде отразено от 2022 г. намаление на приходите от държавни такси (събирани във връзка с обявяването на годишните финансови отчети) с 8 500 000 лв. по бюджета на Агенцията по вписванията. Така реално бизнесът си спестява тази сума, тъй като Същевременно с измененията в закона се намалява и финансовата тежест за фирмите, тъй отпада задължението за внасяне на държавна такса за обявяване на годишните финансови отчети и годишните доклади за дейността им, информира infostock.bg.

Започна обновяване на онлайн платформите на Търговския и Имотния регистър

Дългоочакваната модернизация на онлайн платформите на двата основни регистъра в Агенцията по вписванията – Търговския и Имотния, започна в почивните дни, на 8 и 9 март, поради тази причина са възможни временни забавяния, предупредиха от Агенцията по вписванията. По този начин ще бъдат ликвидирани многото проблемите, свързани с морално остарелите системи, които освен че са неудобни, те са и на практика несигурни.

Обновяването на двата регистъра се финансира по Оперативна програма „Добро управление“ и по план трябваше да е завършила до края на 2019 г. и потребителите вече да ползват осъвременена платформа. Срокът за изпълнението беше удължен до края на 2020 г.

Резултат с изображение за „Годишните финансови отчети“

Надграждането на информационните системи на двата регистъра има за цел съществена промяна и осъвременяване на приложния софтуер, отбелязват от Агенцията по вписванията. Обновяването обхваща както вътрешната част на двете информационни системи, така и изграждане на нов портал за заявяване на електронни услуги, който ще бъде общ за двата регистъра. След завършване на проекта дейността както на потребителите, като и на служителите на Агенцията по вписванията ще бъдат значително облекчени.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *