Големите играчи очакват рали на европейските правителствени облигации

Най-големите инвеститори в правителствени облигации в света очакват, че президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише ще бъде принуден да последва колегите си от САЩ и Великобритания и да понижи още основния лихвен процент в еврозоната. Това на практика означава, че правителствените облигации би трябвало да започнат да носят по-висока доходност на притежателите си, съобщава Bloomberg.

В условия, при които през последната година Фед понижи лихвата в САЩ с 4,25 процентни пункта до целеви рейндж от 0 до 0,25 на сто, а Английската централна банка смъкна лихвения процент с 3,5 процентни пункта до 2,0 на сто, Европейската централна банка действа по-умерено и намалението на лихвата възлиза на 1,5 на сто до 2,5 на сто.

Това кара едни от най-големите играчи на пазара на правителствен дълг – BlackRock Inc., Schroder Investment Management и Standard Life Investments Ltd. – да очакват рали в доходността на европейските държавни облигации догодина. Виждането на анализаторите от Barclays Capital, която в момента е най-активна при придобиването на правителствен дълг, емитиран от Германия е, че „немските ДЦК предлагат безпрецедентна стойност“, добавя информационната агенция.

„Все още има смисъл да бъдеш на дълги позиции на определени пазари и Европа е един от тях“, смята Михаел Крауцбергер от BlackRock. Мнението на Грегър Макинтош от Standard Life пък е, че „на релативна основа европейските правителствени облигации изглеждат много по-атрактивни от американските“.

През настоящата година немските ДЦК са предлагали възвръщаемост от 12,1 на сто, като в тази цифра попадат печалбите от ценовите движения и реинвестирането на купоновите плащания. По данни на Merrill Lynch това е най-високата възвръщаемост от 1995 година насам. В същото време възвръщаемостта на френските правителствени облигации е била 11,5 на сто, а на испанските – 8,8 на сто.

Единствено американските ценни книжа са предоставяли по-висока възвръщаемост от немските сред всички страни от Г-7. Тя е възлязла на 14,6 на сто, като основната причина за това е ралито от последното тримесечие на годината, което е довело до спад на доходността на 10 годишните американски книжа с 89 базисни пункта под тази на немските.

Основната причина за високия интерес към правителствените облигации е сигурността, която инвеститорите търсят заради глобалната финансова криза. В момент, когато финансовите компании в света са отписали активи и загуби за над 1 трлн. долара, а икономиките на САЩ, Япония и Европа са в едновременна рецесия за пръв път от края на Втората световна война, правителственият дълг изглежда най-разумното място за инвестиране.

Това от своя страна натиска доходността надолу, като тази година се наблюдава понижение от над 200 базисни пункта до 1,79 на сто при двугодишните немски ДЦК. Очаква се доходността на 10-годишните бундесбондове да падне до 2,85 на сто до края на второто тримесечие на идната година, след което обаче анализаторите на Barclays очакват ръст до 3,2 на сто. Други специалисти са още по-оптимистично настроени и прогнозират доходност от 3,4 на сто.

Анализите за висока доходност на правителствените облигации са базирани на очакванията за спад в тяхната цена. Тази хипотеза се основава на това, че догодина вероятно ще станем свидетели на рекордно по обем емитиране на ДЦК с цел набиране на средствата, необходими за спасяването на финансовата система и компенсиране на понижените приходи от данъци.

Очаква се Германия да емитира облигации за рекордните 323 млрд. евро, а за Франция предполагаемата сума е 145 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *