Гонят соларните паркове от плодородните земи

Блокирането на промяната на статута на земеделски земи ще застраши реализацията на проекти за изграждане на соларни централи, които кандидатстват по европрограми. По данни на Българската фотоволтаична асоциация по Програмата за развитие на селските райони е кандидатствано за финансиране в размер на 50 млн. лв.
Ограничения
Преди дни и министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че ще въведе ограничения за изграждането на съоръжения за производство на зелена енергия в България. Предвижда се забрана на променянето на статута на земеделските земи от първа до четвърта категория в индустриални. Причината е, че това са най-плодородните земи. Подадени близо 500 заявления в Министерството на земеделието и храните за промяна на статута на около 7500 дка земеделска земя предимно от първа до четвърта категория, обяви министър Найденов. Проблемът е, че след това връщането на статута на земята става много трудно, коментира Костадинка Тодорова, шеф на дирекция ВЕИ в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Алтернатива
Подобна забрана да се въведе само за земи от първа и втора категория, които представляват около 2% от обработваемите площи, предлагат от Българската фотоволтаична асоциация. Оттам настояват ограничението да не засяга трета и четвърта категория, където основно е насочен и инвеститорският интерес за изграждането на фотоволтаични и вятърни централи в момента.
Асоциацията предлага още да се увеличат тарифите за промяна на статута на земеделските земи – колкото по-висока категория са, толкова по-високи да бъдат държавните такси. Така с пазарен механизъм ще бъде ограничена промяната на предназначението на високи категории земеделска земя, казва Никола Газдов, председател на асоциацията. По този начин ще бъде предотвратена и опасността да се променя статутът на земи по проекти, които няма да се реализират.
Друго предложение на асоциацията е да се въведат механизми за доказване на финансовата обезпеченост на инвестиционните проекти чрез авансово заплащане на таксата по присъединяване към разпределителната мрежа. В момента по данни на МИЕТ само два такива договора са сключени с НЕК.
Площи
Според експертите на Българската Фотоволтаична асоциация (БФА) проектите за ВЕИ няма да заемат голяма част от обработваемите площи. В България общата площ на земеделските земи е 50 млн. дка, от които 30 млн. дка са обработваеми. Пазарът на фотоволтаични инсталации в България за следващите 5-10 години ще достигне приблизително 1800 МВ инсталирана мощност, казват от браншовата асоциация. При необходими около 30 дка на инсталиран мегават това прави площи в размер на около 54 000 дка, или под 0.002% от земеделските площи в България и под 0.005% от обработваемите площи. Това е твърде нищожен процент, който няма да намали драстично използването на плодородни земи по предназначение и биоразнообразието, обясни Никола Газдов. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България също възрази на твърдението, че с проектите за ВЕИ се индустриализира плодородна земя. Според КРИБ от 120 000 дка за всички ВЕИ проекти едва 0.4% са плодородна земя.
Опасения
Ако земеделското министерство все пак реши да изпълни заканата си, проектите за ВЕИ ще бъдат изтласкани в планинските и предпланинските райони, които са от седма до десета категория, казват от браншовата асоциация. Това поставя под риск природата, защото в тези земи е и най-голямото биоразнообразие. От асоциацията поставят и въпроса защо продължава да се променя статутът и да се вкарват в регулация земеделски терени за изграждането на бензиностанции, търговски и промишлени площи, ваканционни комплекси. Според тях намеренията на земеделския министър са дискриминационни спрямо ВЕИ.

Ралица Христова, Галя Кларк

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *