“Гражданска отговорност” ще важи за целия Евросъюз

От 400 до 600 лева ще е глобата за шофьори без застраховка

Няма да има драстично поскъпване на полицата догодина, каза Ралица Агайн

Ралица Агайн e зам.-председател на Комисията за финансов надзор, шеф на управление „Застрахователен надзор“. Родена е на 2 декември 1976 г. Има висше образование с магистърска квалификационна степен по международни икономически отношения от УНСС. Бивш народен представител в 39-ото народно събрание от парламентарната група на „Новото време“.

-Г-жо Агайн, ако сега си купя „Гражданска отговорност“ за година, ще мога ли през първите осем месеца на 2007 г. с нея да пътувам в ЕС?

– Благодарение на активните усилия от страна на различни държавни институции беше постигнат обхват от 98% на застраховката „Гражданска отговорност“. Надяваме се този резултат да бъде отчетен и да влезем в „зелена зона“ в есенния доклад на Европейската комисия. Очакваме до края на годината да бъде подписано и Многостранното споразумение със страните членки на Съвета на бюрата. То ще даде възможност след присъединяването ни към ЕС

българските автомобили да пътуват свободно

на територията на съюза, без специална проверка за сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Полицата ще покрива събития, които са настъпили на територията на всички държави членки. Предписанието на директивите, което е въведено и в нашето законодателство, е „Гражданска отговорност“ да покрива цялата територия на ЕС.

– Някои застрахователи твърдят, че сега в полицата за „Гражданска отговорност“ специално пише, че важи само за България и това не можело да се промени със закон. Така ли е наистина?

– Европейските директиви предвиждат застраховка „Гражданска отговорност“ да е единна в рамките на ЕС, което е отразено и в разпоредбите на Кодекса за застраховането Те са императивни и не могат да бъдат отменяни с текст в застрахователната полица. Действително някои застрахователи изразиха притеснение, че цената на сключените през тази година полици не отразява разширяването на териториалния обхват от 1 януари 2007 г. Отделни представители на бранша изразиха мнение, че застраховки, които обхващат период през 2007 г., трябва да бъдат прекратявани. В Кодекса за застраховането е

предвидена възможност за прекратяване

на полици в случай на съществено изменение на риска. Ако застраховател реши да прекрати застраховки, валидни през 2007 г., и възникне спор с клиента, единственият компетентен орган, който може да се произнесе, е съдът. КФН няма правомощия по гражданско-правни спорове.

– Как застрахователите могат да прекратят полиците?

– Те трябва писмено да уведомят клиента, че поради съществено увеличение на риска се налага вдигане на цената на застраховката или нейното прекратяване. В този случай

клиентът ще има право да избира

– да доплати или застраховката да бъде прекратена.

– Изтече срокът за подаване на документи за прелицензиране на компаниите, които предлагат „Гражданска отговорност“. Всички компании ли подадоха документи и каква ще бъде цената на застраховката през 2007 г.?

– Всички, с изключение на клона на Кю Би И, но компанията и сега няма сключени застраховки „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. От представените данни може да се направи заключение, че не се очаква драстично увеличение на цената на застраховката.

– Има ли гаранции, че останалите на пазара застрахователи са стабилни?

– Предвидени са необходимите законови механизми за ограничаване на риска от евентуални финансови затруднения, свързани с разширяване на териториалния обхват на „Гражданска отговорност“. Една от гаранциите е изискването компаниите да представят презастрахователни договори за 2007 г. В процеса на прелицензиране разглеждаме предложените от застрахователите тарифи и актюерските обосновки. Ако констатираме недостатъчно добре обосновани тарифи, можем да предприемем действия, така че те да бъдат коригирани с оглед гарантиране на финансовата стабилност на застрахователя.

– За 2006 г. изпълнихме изискването на ЕС над 90% от колите да имат „Гражданска отговорност“. Но за 2007 г. дали хората пак ще си купят застраховката?

– Въведени са изключително солидни механизми за контрол по сключването на застраховката. Започна двустранен обмен на данни между Гаранционния фонд и Комисията за финансов надзор, от една страна, и МВР – от друга. Има ред за изпращане от Гаранционния фонд на напомнителни писма на собствениците на незастраховани автомобили, като очакваме тези действия да бъдат предприети в скоро време. Завишен е и размерът на глобите за липсата на задължителната застраховка – от 400 лв. до 600 лв. Може да бъдат глобени не само собствениците на незастраховани автомобили, но и водачи на незастраховано МПС. Има и

механизъм за спиране от движение на автомобилите без застраховка.

– През последната година КФН отне лиценза на три компании. Останаха ли много неизплатени от тях обезщетения?

– Лицензът на Българска взаимозастрахователна кооперация беше отнет по тяхна молба. Кооперацията беше обявена в доброволна ликвидация и не остана нито един неудовлетворен потребител, Положението с МЗК „Европа“ и ЗК „Хилдън“ (бившата „Юпитер“) е различно. В случая с „Хилдън“ дори не сме в състояние да кажем колко застраховани не са получили обезщетение и какъв е броят на кредиторите на компанията, тъй като бившите управителни органи не предадоха на квестора какъвто и да било архив. През пролетта внесохме искане в съда за обявяване на компанията в несъстоятелност. То има за цел да даде приоритет на застрахованите като кредитори на компанията.

Получихме съдействие от прокуратурата

и полицията, с които неколкократно сме предприемали действия за издирване на архив на застрахователя. Но и до момента усилията ни не дават резултат и липсва достоверна информация за заведените претенции от застрахованите. Неотдавна изпратихме до всички съдилища в страната писма с молба да ни предоставят информация по заведени искове срещу „Хилдън“. Вече получихме отговори от повечето съдилища, което ни позволи да идентифицираме голям брой от застрахованите, които чакат обезщетение. Бих искала специално да благодаря на всички съдилища, които ни съдействаха. Но много от лицата, които имат претенции, не са завели иск в съда и задълженията към тях тепърва ще се установяват.

– Знае ли се какви са активите на „Хилдън“?

– Този въпрос също е проблемен, тъй като се оказва, че представяните в КФН отчети не са отразявали реалното финансовото състояние на застрахователя. Това беше констатирано още при отнемането на лиценза. Впоследствие получихме още нови доказателства, че управителните органи не са представяли вярно състоянието на компанията пред нас и в най-скоро време ще бъдат внесени и в прокуратурата.

– Преди дни издадохте задължителни предписания за документите, които застрахователите може да искат при плащане на обезщетения. Защо?

– С Кодекса за застраховане, който е в сила от 1 януари 2006 г., се въведе изискването всички застрахователи да имат вътрешни правила за уреждане на претенции и за това беше определен 6-месечен срок. При разглеждане на правилата от Комисията за финансов надзор бяха констатирани някои пропуски, както и наличие на неразбираеми за потребителите текстове.

Например почти всички представени документи не включваха задължителните по Кодекса за застраховането правила за оценка на щетите. Това е много важно изискване, защото с тези правила ще се даде възможност на потребителите да разберат как е определено обезщетението им. И ако не са съгласни, да могат да си потърсят правата. В някои случаи се изискваха документи, представянето на които би затруднило потребителите. Целта на предписанията на КФН е правилата да дават яснота на потребителите как да заведат една претенция, какви документи да представят и в какъв срок ще получат обезщетение.

– Очаквате ли промени на застрахователния пазар след влизането ни в ЕС?

– Очакваме известни промени, тъй като се дава правото на установяване и свободно предоставяне на услуги от застрахователи и застрахователни посредници от страните членки на ЕС. Много е вероятно след присъединяването на страната ни към ЕС на българския пазар да навлязат нови участници. В началото на тази година получихме такова уведомително писмо от голям европейски застраховател, но той беше подранил в желанието си да стъпи на пазара. Известни затруднения за нас като надзорна институция би създала появата на чужди застрахователни посредници. Все още има държави, които

не са приложили директивата

за застрахователното посредничество. КФН няма правомощия към чуждите застрахователни посредници и в случай на необходимост – например недобросъвестно отношение към клиенти, ще трябва да потърси съдействие от надзорния орган в страната по тяхната регистрация.

– Министерският съвет направи работна група за създаване на застраховка „Бедствия“, която да покрива щетите на хората от природни стихии. Застраховката трябва ли да бъде задължителна?

– Не съм запозната с проекта за застраховката. Европейската практика е в посока на свободен избор при сключването й. В някои случаи има преференции за сключване на застраховката.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *