Гърция: Правителствена програма за излизане от кризата

Гръцкото социалистическо правителство одобри програма за стабилизиране на икономиката, включваща спешни мерки за намаляване на огромния бюджетен дефицит под определения за еврозоната праг от 3% от БВП до 2012 г.
Документът, официално озаглавен „Нова програма за стабилност и развитие – пътна карта за възстановяването на Гърция“, трябва утре да бъде внесен за оценка в Европейската комисия (ЕК). Очаква се пълният състав на Комисията да обсъди гръцката програма на 27 януари или 4 февруари.
В съответствие с препоръките на експертите от ЕК и Европейската централна банка (ЕЦБ), които миналата седмица посетиха Атина, програмата съдържа цифрово изражение и точен график на мерките за намаляване на дефицита, каза премиерът Георгиос Папандреу.
„В миналото вече сме опровергавали Касандрите (лошите пророчици), това ще направим и днес, аз съм сигурен, че европейските ни партньори ще оценят нашите усилия, не само на правителството, но и на целия народ“, подчерта Папандреу.
Правителственият план предвижда бюджетният дефицит да бъде намален от отчетените през 2009 г. 12,7% от БВП до 8,7% през 2010 г., а в следващия период до 2012 г. да слезе под трипроцентовия праг на Пакта за стабилност.
Той предвижда и постепенно намаляване на държавния дълг след 2012 г.

В програмата са отразени планираните реформи в данъчната, социалноосигурителната и здравната система, както и в редица други области на политика, чиято цел е да „променят облика на страната“ и да „преодолеят дефицита на доверие“ в Гърция.
Макроикономическият сценарий на програмата предвижда темп на икономически растеж от 0,3% през 2010 г. в сравнение с -1,2% през 2009 г.
„Това е реалистичен сценарий. Ще преминем от развитие, основаващо се на потреблението, към развитие, основаващо се инвестициите и вноса“, отбеляза финансовият министър Георгиос Папаконстантину.
Вчера пред журналисти премиерът Папандреу заяви, че Гърция при никакви обстоятелства няма да излезе от еврозоната и отхвърли възможността за евентуална финансова помощ от МВФ.
Същевременно международната рейтингова агенция Мудис (Moody’s) предупреди вчера, че Гърция, наред с Португалия, е заплашена от „бавна икономическа смърт“, ако не предприеме ефективни мерки за оздравяване на държавните финанси.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *