Гърци се спасяват от кризата у нас

Все по-масова става тенденцията не българи да заминават на гурбет в южната ни съседка, а гърци да прииждат и се установяват на работа в България. Това е темата на репортаж, излъчен от гръцката телевизия „Алфа“. Причините са в икономическата криза и растящата безработица в Гърция, пише Монитор.

България е атрактивна не само за младите хора в активна възраст, но и за възрастните, които идват, за да живеят по-добре у нас с що-годе приличните си пенсии.
Димитрис Лиаракос от Атина, например, е един от гърците, предпочели да изкарват прехраната си в България. Той се труди и живее на 800 км от семейството си. Работата му изисква плътно работно време и често се случва с месеци да не вижда близките си, за да им осигури приличен начин на живот. Работа у нас е избрал и 42-годишният Томас Бесис, след като фирмата, в която работи, премества част от производството си в България. Оттогава той е доволен от условията и засега няма намерение да се връща в Гърция.
За друг парадокс загатва гръцкият бизнесмен Александрос Серафидис. От години той се прехранва с офисите си в Сандански, където като трудов посредник търси работа на нашенци в Гърция. В последно време обаче нещата коренно са се променили, тъй като при него за помощ идвали гърци, навити да бачкат в България.

Гръцките пенсионери също обясняват, че страната ни е идеалното място, където да прекарат старините си, понеже е евтино, а техните пенсии са далеч по-високи от нашите.
„От 1 януари 2009 г. гръцкото правителства вдигна ветото за свободен достъп на българи и румънци до трудовия пазар. Работниците от България и Румъния, вече стават еднакво, ако не и по-силно конкурентни по отношение на гърците“, казва пред „Елефтерос типос“ главният секретар в гръцкото Министерство на заетостта Димитрис Кондос.
Той отбелязва, че потоците от работници от двете страни вече са стабилизирани. Според доклад на ЕК главните дестинации за българските и румънските работници вече са Испания, следвана от Германия и Италия.
По данни на КНСБ в Гърция се трудят около 80 000 българи. Това са хора, които работят на трудови договори на минимални стандарти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *