Да следваме или не инвестиционното стадо?

„Тълпата не е права“ пише философътСьорен Киркегор, привърженик на индивидуализма. Финансовите пазари не следват екзистенциализма, но през идната година инвеститорите трябва да са наясно за опасностите, които крие груповото мислене.

Миналата година също показа, защо често боли да си част от стадото. В началото на годината възвръщаемостта на 10- годишните правителствени облигации на САЩ бе 3% и малцина очакваха тя да падне. През януари проучване показа, че средната прогноза за възвръщаемостта е 3,5% до края на месеца, като най-ниската прогноза бе за 2,5%. В момента тя е 2,3%, а мениджърите на фондове, които останаха настрана от облигациите, пропуснаха възвръщаемост, която съперничи на тази при акциите, но при по- малка волатилност.
С наближаването на края на годината, някои от най-многолюдните сделки леко опустяха, тъй като резкият скок на волатилността през декември принуди хедж фондовете да намалят нивото на поемания риск. Въпреки това изглежда инвеститорите и икономистите споделят еднакви възгледи за икономическите перспективи.

Най-очевидният случай на ефекта на стадото бе при долара, еврото, йената и развиващите се пазари. Инвеститорите залагаха на „разликата“ в икономическите перспективи на САЩ спрямо останалата част от света. „Най-големият консенсус е да си дълъг в долари и къс в евро“ заяви Ивс Кун, главен инвестиционен директор в Banque Internationale à Luxembourg. „И това е най-страшното, тъй като никога не съм виждал подобен консенсус на пазара“.

Вярата в силата на долара избледня, след като той решително отказа да поскъпва, особено спрямо еврото в частност, в продължение на три години преди идването на лятото тази година. Но след ръста от 10% в рамките на 6 месеца, който е и третият най- голям за подобен период от 1997 до сега, щатската валута надделя над скептиците.

Икономистите са почти единодушни в подкрепата си за САЩ. Всички анкетирани очакват възвръщаемостта на 10-годишните облигации да нарасне през следващата година и само трима от 94 смятат, че растежът на САЩ ще бъде над 2,5%, ниво, последно достигнато през 2010.

Дори Юън Камерън Уат, главен инвестиционен стратег в BlackRock Investment Institute, заяви, че това оставя инвеститорите уязвими за изненади, особено предвид факта, че в момента еврозоната използва излишъка по търговския си баланс, за да подкрепя еврото. „Рискът е, че европейската икономика може да е малко по-добре от очакваното и количествените облекчения може да са само малко по трудни за прилагане“ заяви той.

Когато инвеститорите са силно ангажирани с някакви възгледи, новините, предполагащи, че те може да са грешни, създават извънгабаритна реакция, оставяйки риска от резки обрати при долара.

Киркегор може и да одобри трудните решения, с които се сблъскват инвеститорите: „направи го или не го прави“ съветва той. „И в двата случая ще съжаляваш“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *