Два милиарда лева в актуализирания бюджет за гарантираните депозити в КТБ

В актуализирания бюджет са заложени 2 милиарда лева държавни гаранции, за да бъдат изплатени гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Екатерина Захариева след откриването на Петата регионална енергийна конференция в столицата. Проектозаконът на актуализация на бюджета, който бе приет от служебния кабинет, днес бе внесен в деловодството на Парламента.
По-ниските приходи от заложените от правителството на Орешарски и по-големите разходи да се компенсират с нов външен дълг от 4,5 млрд. лева, предлага служебният кабинет. Сумата предвижда и ликвидна подкрепа в рамките на одобрената от Еврокомисията финансова помощ за банките в размер на 2,9 млрд. лева. Сумата обаче няма да е необходима за подкрепа на банковата система, ако сега действащият закон се спази и се отнеме лицензът на КТБ. При този сценарий, ще са нужни средства за изплащането на гарантираните депозити до 100 000 евро. Те ще бъдат покрити с около 700 милиона лева, предвидени в новия заем от 4,5 милиарда лева.
Увеличаване на бюджетния дефицит до 4 на сто от прогнозния БВП също е заложено в проекта за актуализация на бюджета. По този начин дефицитът ще достигне 3,15 млрд. лв., което е с 1,51 млрд. повече от планираното в края на 2013 г.
Нарастването на дефицита над допустимите 3% по маастрихтските критерии автоматично ще вкара България в процедура по свръхдефицит, което ще й навлече проверка от Брюксел, коментират анализаторите. Това е и едан от причините редица икономисти , синдикатите и работодателските организации да не са съгласни с проекта на служебното правителство за актуализация на държавния бюджет. Освен това те са против външен дълг за спасяването на КТБ , смятат и че планираната сума от 4,5 милиарда лева е твърде голяма.
По думите на вицепремиера Захариева, изборът на фирма, която да проследи парите в КТБ, би трябвало да е сред приоритетите на БНБ и „Банков надзор”. Би трябвало това да направят квесторите или синдиците, препоръча вицепремиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *