„Дейли мейл“: ЕС ще разпредели над 100 000 бежанци в държавите членки (обновена)

Европейските лидери са съставили план за релокация на 160 000 бежанци измежду европейските държави, предаде „Дейли мейл“, позовавайки се на изтекъл документ от Брюксел.

Великобритания няма да се включи в плана.

Според новата схема, имигрантите в Италия, Гърция и Унгария ще бъдат преместени в други държави като преценката ще бъде взета въз основа на тяхното население и икономическа ситуация. Германия ще получи 35 000 бежанци, Франция ще предостави убежище на 26 000, а Испания – 16 000.

„Дори едва справящите се с бедността България и Румъния ще трябва да приемат хиляди семейства“, пише британското издание.

Великобритания, която отказа да се включи в схемата, която тя беше установена за първи път през май, няма да приема бежанци, въпреки че е една от най-големите и богати страни в ЕС.

Ако Островът беше включен пропорционално в програмата, както партньорите си, тя трябваше да приюти 17 000 души – 11% от общия брой.

Според информацията на „Дейли мейл“, 54 000 души ще бъдат преместени от Унгария, 39 600 – от Италия и 66 400 – от Гърция.

Унгарският премиер Виктор Орбан днес обсъди възможностите за разрешаване на бежанската криза с лидерите на Европейския съюз в Брюксел. В преговорите участваха председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и ръководителят на Европейската народна партия, чиито член е и унгарската Фидес на премиера Орбан, Жозеф Дол.

Това е вторият опит на Европейската комисия да задейства схема за разпределение на бежанци от най-сериозно затруднените държави. Нова в списъка на държавите, нуждаещи се от помощ, е Унгария, след Италия и Гърция. По-рано тази година Брюксел поиска да премести 40 000 души от тези две държави, но последва споразумение за разпределението на само 32 000 хиляди бежанци до момента.

Няколко часа по-късно „Ройтерс“ публикува информация, според която броят на разпределените бежанци ще бъде 120 000 души, а не 160 000. Заради изразеното недоволство от стана на някои държави срещу приемането на повече имигранти на териториите им, Брюксел обмисля вместо това, да изиска от тях финансов принос.

„Държавите, които не са пряко засегнати от кризата, преди са получавали солидарност от ЕС в миналото и сега трябва да отговорят на жеста спрямо онези, които в момента се нуждаят от помощ“, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *