Депозитът е най-сигурната крепост за парите в кризата

Всяка криза по един или друг начин свършва и идва време, когато си струва да се инвестира в различни активи с атрактивни цени. Но за момента, ако нямаме някакви специални намерения и нужди, най-добре е да пазим парите си в депозити. Този практичен съвет отправя в интервю за Insurance.bg съпредседателят на Института на дипломираните финансови консултанти в България Стефан Петранов, който разви пред участниците в конференцията “Йероглифът на кризата се чете и като възможност” темата за личните финанси под прицела на глобалната криза.
– Институтът на дипломираните финансови консултанти в България съществува вече няколко години, но все още стои като затворен кръг от специалисти, които общуват повече помежду си. Носи ли ви кризата възможност за отскок към по-широка популярност?
– Българинът като цяло не е запознат как и къде може да се консултира, за да управлява финансите си по-добре. Причината за това е, че хората все още не са осъзнали напълно тази възможност – от една страна. От друга – не са много и квалифицираните специалисти, които биха могли да отговорят на такава необходимост. Но с развитието на пазарите, и по-специално на финансовите пазари, очаква се потребителите да започнат да търсят по-активно тази услуга и да има и по-голямо предлагане. Както финансови институции, така и отделни лица да се насочат към този пазарен сегмент и да предлагат тази услуга. Именно това очаквам да започне да се случва в резултат на кризата – хората да осъзнаят, че им е необходимо и че е възможно да потърсят такива услуги. И в края на краищата има ли търсене – затова пазарната икономика е пазарна – когато има някакво изразено търсене, винаги ще се намери кой да предлага тази услуга.
– Кои съвети са актуални към момента? Може ли човек, ако е загазил с досегашните си начинания, да преструктурира портфейла си с оглед на това, което се случва?
– Този въпрос е много труден, защото няма как да се даде отговорно мнение какво да се направи с един портфейл, ако човек не знае какво е съдържанието, какво има в него – какви са продуктите, каква е тяхната срочност, какво представлява като цяло.
– По-лесно ли е, ако човек реши сега да изгражда портфейл?
– Ако тепърва трябва да мисли какво да прави с парите си, според мен е най-добре да остане на банкови депозити и да изчака края на кризата. Всяка криза преминава, по един или друг начин свършва и смятам, че скоро ще дойде времето, когато различни активи ще имат доста атрактивни цени и ще си заслужава да се инвестира. Но за момента като че ли най-практично е, ако човек няма някакви специални намерения и нужди, да запази парите си в депозити, които осигуряват сравнително висока доходност.
– Битува едно мнение, че сриването на пазарната капитализация на банки и компании дава възможност да се напазаруват техни книжа доста изгодно. Така ли е? И в кои индустрии са евентуално тези възможности?
– Ако говорим за България, не мисля, че нещата са ясно разграничени по индустрии. Активността на борсата е слаба в момента. Финансовият сектор не се е сринал, както в други страни, но и не може да се преценява по сектори. По-скоро трябва да се гледат като емитенти – предприятие по предприятие, защото има сектори, в които почти няма емитенти, в други има само по един емитент. Такава е структурата на българската борса.
– Можете ли да изброите дружества, които преценявате като надеждни човек да вложи в тях парите си? Или е рисковано?
– В момента не знаем как ще се развие кризата в реалния сектор в България, как отделните предприятия ще се справят и как ще реагират на ситуацията. Така че е рисковано. Аз бих посъветвал инвеститорите, ако нямат специални познания или предпочитания, които са добре аргументирани, да не инвестират в акции на отделни предприятия, а да се доверят на фондове. Така е по-добре.
– Фондовете у нас справат ли се в новите условия?
– За българските фондове ситуацията е сложна. Те се справят, разбира се доколкото е възможно, но когато и у нас, и в чужбина пазарите се сриват и цените падат, фондовете не могат да направят много. Реално няма как и техните акции или дялове да не намаляват стойността си. Просто те в някаква степен успяват да направят спада малко по-мек, по-малък, но да го избегнат изцяло – това просто не е възможно.
– Какво показва статистиката, как са разпределени личните финанси в България?
– Около 65% от финансовите активи на домакинствата са в депозити и около 15% са в пари в брой. Т.е. около 80% са в активи, които за момента поне няма риск да бъдат загубени или тяхната стойност да спадне. Банките са достатъчно стабилни в момента, има и гаранционен фонд върху депозитите до 100 000 лева, така че няма основание да виждаме рискове в тази насока. Парите в брой също не могат да загубят стойността си. Остават другите видове активи – пенсионни осигуровки, застраховки и акции на предприятия и на взаимни фондове. Там разбира се има загуба в резултат на кризата. Но като цяло тази загуба, макар да не е приятна, не е драматична, както се случва в други страни, защото делът на тези активи в общия портфейл финансови активи на домакинствата е все още много малък.
– Да разбираме ли, че се присъединявате към констатацията: “Добре, че сме недоразвит пазар”?
– Да, част от обяснението е, че в България финансовите пазари не са много развити и затова малка част от активите на населението са в специализирани финансови инструменти, докато по-голямата част са в депозити, които за момента са стабилни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *