Десетки българи отбелязаха Националния празник на страната

Десетки благоевградчани oтбелязаха националния празник на България – 3- и март като се събраха пред паметника на майор Орлински пред църквата „Въведние Богородично”, където бе отслужена панихида в памет на загиналите за свободата на отечеството. Венци и цветя поднесоха пред паметника на майор Иван Орлински областният управител на Благоевград Владимир Димитров, кметът Костадин Паскалев, председателят на Общинския съвет Костадин Хаджигаев, както и представители на полицейската власт, на политически и културни институции. По улиците на града премина тържествено парадно шествие от ученици.

Стотици граждани на Сливен присъстваха на тържествения ритуал по повод Националния празник на България 3 март и 131-годишнина от Освобождението от османско владичество. Кметът Йордан Лечков, областният управител Христина Чолакова и командирът на центъра за подготовка на танкови подразделения полковник Николай Спиров участваха в издигането на националния флаг на площад „Хаджи Димитър”.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий отслужи благодарствен молебен за здравето на българския и руския народ в съслужение с предстоятеля на катедралния храм „Св. Димитър” отец Красимир Генов. Сливенският митрополит подчерта, че трябва да ценим свободата, която ни е дарувана, но не можем да изключим и нашето участие, това на Българското опълчение и целия народ.

На празничния ритуал присъстваха депутатите Иван Славов, Диана Хитова и Янко Янков, директорът на Областна дирекция на МВР комисар Чавдар Божурски, общински съветници, представители на политически партии и родолюбиви организации, на руското землячество в Сливен, на Дружеството за приятелство с Русия и народите от ОНД и множество граждани. Всички те обсипаха в венци и цветя паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След ритуала стартира лекоатлетическата щафета и общоградският масов крос „Освободител”. Проявата се организира за 45 пореден път и е неотменна част от програмата за празника. Нейни организатори са община Сливен, областен клуб „Спорт в училище – Сливен-06” и АСК Лека атлетика – Сливен.

Да сме единни винаги, когато каузата е националният идеал, следвайки примера на славното ни минало, призова кметът на Ямбол Георги Славов в приветственото си слово си по случай Националния празник на страната. Пред сградата на кметството, под звуците на Духовия оркестър на читалище „Съгласие” ритуално бе издигнат родният трибагреник. Лошото време не попречи на признателните ямболлии да почетат паметта на загиналите във войните. Сред множеството бяха и местни лидери на политически партии, които поднесоха цветя пред паметника на Георги Дражев. Молебен бе отслужен от отец Панайот Чакъров. В честванията освен кмета на Ямбол Георги Славов, участие взеха областният управител Николай Пенев, председателите на общинските съвети на Ямбол Наско Стефанов и на Тунджа Стратия Колев.

С тържествено издигане на знамето на България и поздравително слово от кмета на общината Митко Андонов започна отбелязването на Националния празник на страната 3 март в Стралджа. Гости на празника бяха народните представители от “Коалиция за България” Иван Георгиев и Стоян Проданов. В знак на признателност към героите, загинали за свободата на България, пред паметниците в парк “Младост” бяха поднесени венци и цветя.

Във фоайето на читалището, съвместно с Регионалния исторически музей, бе експонирана изложба, посветена на героичните събития от 1878 г. “Аз, България” бе темата на концерта-спектакъл, който поднесе читалище „Просвета” по повод Националния празник за граждани и гости. На сцената се изявиха представителите на формация „Слово” с ръководител Димитър Стоянов, Дамския хор, танцовите състави от различни възрастови групи към читалището и ансамбъл „Въжички” с хореографи Мая Дучева и Николай Николов.

Плетеницата от слово, музика и танци достави истинско удоволствие на множеството зрители, коитосърдечно аплодираха всяка от изявите на над 100 самодейци участници в концерта-спектакъл – рецитатори, музиканти, певци и танцьори. Тържествено отбелязване на празника организираха и в останалите селища на общината. С поклон пред героите на всички паметници бяха поставени свежи цветя и венци.

darikfinance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *