Дефицитът расте с 1.4 млрд. лв. през декември

Правителството е успяло да изпълни точно прогнозата на финансовия министър Владислав Горанов за непредвидените държавни разходи през 2014 г. Предварителните прогнози на Министерството на финансите сочат, че дефицитът на касова основа ще бъде около 3 млрд. лв. (3.7% от прогнозния БВП). Статистиката показва, че за един месец „дупката“ нараства с 1.4 млрд. лв. през декември, което е невиждана месечна стъпка, откакто държавата започна да работи на дефицит през 2009 г.

Размерът на дефицита съответства точно на заложения в актуализация на бюджета за 2014 г., приета през ноември. Изпълнението на заложената цел се приема от МФ като „успешно приключване на бюджетната година“. От ведомството уточняват, че през декември са изплатени към Европейската комисия сертификати, отчети за разходите, и заявления за междинни плащания по седемте Оперативни програми в размер на близо 900 млн. лв., които предстои да бъдат възстановени на България.

Министерството на финансите изнесе предварителни данни само за дефицита. Останалите параметри като приходи, разходи и др. са към ноември. От тях се вижда, че приходите от косвени данъци са в размер на 10.734 млрд. лв., което е 90% от актуализираната програма за годината. Съпоставено със същия период на предходната година, постъпленията нарастват номинално със 134 млн. лв., но изостават с близо 1 млрд. лв. спрямо първоначалния вариант на бюджет 2014.

Постъпленията от ДДС към ноември са в размер на 6.85 млрд. лв., или 89% от планираните за годината. Там е и най-същественото изоставане – около 700 млн. лв. Приходите от акцизи са в размер на 3.72 млрд. лв., или 91.6% от плана. Тук неизпълнението е около 300 млн. лв. Правителството предвижда общото неизпълнение на приходите към края на декември да бъде 1.1 млрд. лв. Официалните данни ще бъдат обявени към края на този месец.

Разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската в бюджета на ЕС) към 30 ноември 2014 г. възлизат на 28.339 млн. лв., което е 86% от актуализираните годишни разчети. Спрямо ноември 2013 г. общо разходите по КФП са нараснали с 1.456 млрд. лв. Това според МФ се дължи основно на ускореното усвояване на средствата по програмите и фондовете на ЕС и на ръст при социалните и здравноосигурителните плащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *