Дефлация завладява Европа

Потребителските цени в еврозоната отчетоха своя първи годишен спад през юни. По този начин дефлацията се премести и в еврозоната, след като преди това се появи в САЩ и Япония. Поевтиняването на енергийните ресурси и високата безработица, която ограничава потреблението на домакинствата, са основните фактори за отрицателния ръст на цените.
Индексът на потребителските цени намалява с 0,1% на годишна база през юни, сочат предварителните данни на европейската статистическа служба. Това е първата дефлация в страните от еврозоната откакто статистиката започва да се води през 1996 г.Пазарните анализатори очакваха дори по-силна годишна дефлация от 0,2%.
За понижението на индекса в най-голяма степен допринася поевтиняването на енергийните ресурси през последната година, начело с петрола, чиято цена отчита спад от около 50 на сто. Инфлацията може да остане отрицателна и през следващите няколко месеца, взимайки предвид необичайното поскъпване на храните и енергията в средата на миналата година.
Европейската централна банка има за основна цел да поддържа покупателната способност на еврото. За тази цел заложеното таргет ниво на инфлацията трябва да бъде близко до, но да не надхвърля 2% за година.
Отделни данни на Европейската централна банка показаха, че стойността на отпуснатите на частния сектор заеми се увеличава с 1,8% на годишна база през май. Това е най-слабият ръст на индекса, който следи кредитирането в частния сектор, откакто той започва да се изчислява през 1991 г.
Кредитирането в частния сектор се повиши с 2,3% на годишна база през април и пазарните анализатори очакваха годишен ръст от 2% през май. Паричният агрегат М3, който се използва от ЕЦБ като ориентир за инфлацията в бъдеще, отчете годишен ръст от 3,7% през май спрямо 4,9% през април.
Миналата седмица Европейската централна банка предостави заеми на стойност над 440 млрд. евро на банките от еврозоната за срок от една година и лихва от един процент. По този начин ръководството на банката се надява да засили кредитирането и да стимулира икономическата активност и заетостта.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *