Доверието на инвеститорите в Централна Европа спада

Доверието на частните инвеститори в капиталовите пазари на Централна Европа се е влошило. Основна роля за негативната тенденция играят продължаващата криза в Украйна и напрежението с Русия, заради които анкетираните инвеститори приемат по-защитни стратегии. Това показват резултатите от проучване на Deloitte, проведено през октомври.

Смяна на тенденцията

Индексът на доверието на частните инвеститори обаче спада до нивата си от миналата година. Показателят е спаднал до 114 пункта, което показва, че оптимизмът на търговците остава висок, но двегодишната тенденция на повишение е прекъсната, вероятно заради ефекта на световните събития над финансовите пазари. Спадът с 30 пункта спрямо април, когато е проведено предишното проучване, все пак е значително по-малък от сривовете с 48 пункта, отчетени през есента на 2008 и пролетта на 2012 г., когато показателят е отчитал ефектите от световната финансова криза и дълговата криза в еврозоната.

Икономическото забавяне и напрежението на Изток е довело до удвояване (до 16% от отговорилите) на очакванията за влошаване на условията за бизнес през следващите месеци. Едва една десета от отговорилите очакват ситуацията да се подобри – огромен спад спрямо 61%, които са били оптимистично настроени при предишното проучване. Огромната част от респондентите – близо три четвърти, предвиждат сегашната ситуация да се запази.

Процентът на очакващите повишаване на пазарната актвивност е спаднал наполовина – от 62 на 32%. Според Deloitte това може да се обясни с намалелия брой обявления за нови инвестиции, но може да се очаква повишение, след като набиращите в момента капитали фондове излязат на пазара. Отново около две трети от запитаните не очакват промяна, а едва 5% от търговците прогнозират спад на пазарната активност.

Анализаторите изтъкват, че след поредицата от успешни сделки през миналата година сега голяма част от специализираните инвестиционни фондове са фокусирани върху намиране на подходящи цели за набраните свежи средства. Това обяснява лекия спад от 19 до 16% на очакващите основния фокус на инвеститорите да е набирането на нови капитали. Респондентите, очакващи фокусът да е върху управлението на портфолиата, се е увеличил с една трета до 42%. Делът на очакващите съсредоточаване върху нови инвестиции се е понижил от 50 на 42%. Над половината запитани прогнозират инвеститорите да поддържат баланс между покупките и продажбите.

Интересен момент от проучването е, че над 40% от търговците очакват възвращаемостта на инвестициите им да се подобри въпреки трудните икономически условия. Това представлява спад спрямо 65% в априлското проучване, но все пак е сред най-високите оценки за последните девет години.

Институционални инвеститори

Въпреки това институционалните инвеститори, изглежда, не губят вяра в региона, отбелязват анализаторите на Deloitte. Централна Европа е успяла да привлече инвестиции на специализирани фондове на стойност 800 млн. евро. Deloitte също така дава за пример успешните продажби на активи на големи играчи в региона като EQT, която продаде македонския телеком Blizoo на Telecom Austria, или Advent, която продаде компанията за управление на дългове Ultimo на B2 Holding. „Това подкрепя статута на региона като място, където може да се реализира висока възвращаемост в стабилна политическа обстановка“, изтъква Гарет Бирн от Deloitte.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *