Догодина Унгария ще бъде световен фискален лидер

Унгария ще излезе от световната рецесия като лидер по фискално здраве, след като годините на икономически страдания и правителствени аскетични ограничения започват да се отплащат. Това прогнозира анализът на Bank of America Merrill Lynch.
„Солидните фискални ограничения, на които бе подложена Унгария, допринесоха за икономическия й срив – споделя в интервю Радослав Бодиш, икономист за Централна и Източна Европа към BofA Merrill Lynch Global Research. – Именно заради тях обаче Унгария ще бъде световният фискален лидер през следващата година.“

Излишък от 1,3 на сто

Централноевропейската страна, която се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., разчиташе на заем в размер на 20 млрд. евро по схема под ръководството на Международния валутен фонд (МВФ), откакто натоварената й с дългове икономика се срина под напора на кредитната криза. Правителството се принуди да ореже разходите и да увеличи данъчното бреме, за да отговори на фискалните условия по международния спасителен план. Ефективността на бюджетните съкращения ще оставят на Унгария излишък от 1,3% през следващата година, изчислени съобразно цикличните промени, казва Бодиш.
„През 2011 г. Унгария вероятно ще бъде една от малкото основни икономики в света, която ще успее да разхлаби фискалната си политика, докато целият свят я затяга – казва Бодиш, който прави прогнозите си въз основа на анализ на 40 икономики, наблюдавани от BofA по света. – Това е факторът, който в дългосрочен план ще направи Унгария доста интересна и потенциално силно представяща се страна.“ Икономистът очаква брутният вътрешен продукт да се повиши с близо 5% през 2011 г.
Фискалните прогнози за страната ще означават също, че тя ще е една от членките на ЕС, които са в най-добра позиция за въвеждане на еврото, посочва Бодиш. И добавя: „Честно, мисля, че Унгария може да го приеме във всеки един момент. Спокойно мога да си представя сценарий, по който унгарците влизат в механизма на обменните курсове още следващата година. И със сигурност преди Полша.“
Облигационният пазар на страната отразява очакванията на инвеститорите за фискално възстановяване.
Доходността по тригодишните 6,75-процентови дългови инструменти е паднала с 1,7 процентни пункта в последните три месеца до 6,95% на 26 октомври според цените, посочени от „Блумбърг“. Това е по-ниско от основната лихва по двуседмичните депозити, която централната банка свали до 7% на 19 октомври. Доходността по съответните полски тригодишни дългови книжа се покачи с 4 базисни пункта за същия период и стигна 5,43%.
Задълженията по дълга на Унгария ще намалеят с 24,8% през следващата година спрямо покачване от 24,4% за Полша, изчисляват от Bank of America Merrill Lynch.
Бюджетният дефицит ще стигне 3,8% от брутния вътрешен продукт през 2010 г., след като за тази ще е 3,9%, по изчисления на правителството на Гордон Байнай. Икономиката ще се свие с 6,7% тази година и с 0,9% през 2010 г. според правителствените прогнози, преди да се върне към растеж през 2011 г.

„Много лесно“

Унгария се подготвя за пета поред година на разходни съкращения за посрещане на условията по спасителната програма. Правителството увеличи данъците и намали субсидиите от 2006 г. насам, за да свали дефицита, който бе най-големият в ЕС по онова време, след като заради предишни разходни разхищения страната изпусна целите си за дефицита през годините между 2001-ва и 2006-а.
Икономическият ръст ще се засили, след като годините на фискално благоразумие ще позволят на властите да разхлабят политиките, докато другите страни са принудени да компенсират стимулиращите мерки, предприети в кризата, посочва Бодиш.
„Растежът ще се върне, а инфлацията и фискалният дефицит ще останат доста ниски, обяснява той. Това ще позволи на унгарската икономика да се разраства дори още по-бързо през 2011 г., когато правителството вече ще е в състояние да намали данъците. Прогнозата за ръста изглежда добра и натискът за покачване върху валутата ще бъде доста силен. Много е лесно да си оптимист за унгарския пазар на инструменти с фиксирана доходност.“

„Валутни игри“

Потенциалът на Унгария да се превърне в най-добре представящата се икономика в Централна Европа ще докара обрат на статуквото, което досега подрежда Полша като „най-силната, а Унгария като най-слабата“, казва Бодиш. „Мисля, че статуквото ще се запази и следващата година, когато според нашите прогнози полската икономика ще нарасне с 3,5%, а унгарската – с 0,2%. Според мен обаче през 2011 г. е възможно да наблюдаваме обрат.“
И макар предпочитанието на купувачите на унгарските облигации пред полските въз основа на „чисто фундаментални аспекти“ да е доста логично, Бодиш посочва, че Полша може да възнагради добре инвеститорите, които залагат само на валута.
„Полша не предлага чисти условия за залозите по инструментите с фиксирана доходност. Бих казал обаче, че предложенията й в играта с курсовете на чуждите валути са доста по-добри – казва той. – Моите прогнози за полската икономика през следващата година са много оптимистични, което значи, че валутата й ще се озове под забележим натиск за движение нагоре.“
Полша е единствената страна – членка на ЕС, която избягна рецесията от началото на кредитната криза досега. Производството се покачи с 1,1% през второто тримесечие и вероятно ще отбележи ръст от 0,9% за годината по изчисления на Министерството на финансите. Икономиката ще се разшири с 1,2% през 2010 г., пак според правителството.
„От чисто фундаментална макроикономическа перспектива прогнозата за скок на злотата в момента е най-стабилна от началото на 2004 г. – предупреждава Бодиш. – Това се дължи най-вече на динамиката на растежа и търговския баланс. И значи, че валутата ще се покачва, а това е шанс, който не искате да пропуснете.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *