Доларът под натиск заради очакванията за лихвите в САЩ

Източник: Thinkstock/ Guliver

Доларът падна до петседмично дъно в петък, като това му е третата поредна седмица на спад поради очакванията Федералния резерв да потвърди на срещата си тази седмица, че лихвените проценти ще останат ниски още известно време.

Централната банка на САЩ се събира за заседание във вторник и сряда (30 и 31-ви юли). Според доклад на The Wall Street Journal ФЕД ще обсъдят промяна в предварителните си насоки за лихвите, за да подчертаят факта, че разходите за заемане няма да бъдат повишени в близкото бъдеще.

Анализатори смятат, че това може да постави долара в отбранителна позиция в краткосрочен план, но загубите вероятно ще бъдат ограничени преди публикуването на множеството икономически данни, който се очакват през седмицата. Те включват промяна в неселскостопанската заетост за юли и индексите за производството и сектора на услугите на Института за управление на доставките.

Доларовият индекс спадна с 0.4% до 81.638, като преди това достигна 81.548, което е най-слабото му представяне от 20 юни насам и освен това е точно над линията на подкрепа на 81.506, която се явява 200- дневната пълзяща средна.

Доларът продължи понижението, което започна на 10 юли, когато протоколът от юнското заседание на ФЕД накара инвеститорите да се замислят дали банката ще започне да намалява стимулите.

Еврото се издигна до петседмичен връх на 1.3296 долара, подпомогнато от солидните данни за поръчките на мениджърите. В последните часове единната валута се търгуваше в диапазона 1.3270-90. Трейдъри смятат, че нивото на съпротива се намира на 1.3415 – върхът от средата на юни. Някои търговци смятат, че еврото има потенциала да се затвърди на 1.40 тази година и 1.5 следващата, тъй като монетарната политика на ЕЦБ е по-рестриктивна, отколкото тази в САЩ.

Еврото се намира с около 10% по-високо спрямо долара от времето, когато председателят на ЕЦБ Марио Драги се закле преди година, че ще направи всичко необходимо да се спаси единната валута, успокоявайки опасенията на инвеститорите от евентуалното разпадане на еврозоната.

В същото време доларът падна до четириседмично дъно спрямо йената на 97.70 йени, губейки 1.2% от стойността си.

Въпреки петъчните загуби анализатори смятат, че американската валута ще бъде силно подкрепена през идните седмици поради очаквания, че ФЕД може да намали размера на месечно изкупуваните облигации още през септември.

Проучване от петък показа, че потребителското доверие в САЩ през юли се е повишило до най-високата си стойност за последните 6 години, тъй като американците имат позитивно виждане за настоящия икономически климат, макар да очакват по-бавен темп на растеж през идната година.

За цялата седмица еврото спечели около 0.9% спрямо долара, записвайки третата си поредна седмица на печалби. Доларът загуби 2.3% от стойността си спрямо йената, което е най-лошото му седмично представяне от средата на юни насам.

Златото записа седмична печалба от 3%, инвеститорите очакват изявлението на ФЕД по-късно през седмицата

Златото остана без промяна в петък, след като късен възход заличи първоначалните загуби, а кюлчетата затвориха с около 3% по-високо, тъй като предпазливостта около посланието на ФЕД след края на тазседмичното заседание притиснаха долара. Трите последователни седмици на печалби на кюлчетата са най- дългата печеливша серия на метала от март досега.

Възходът над ключовото техническо ниво на 1300 долара за тройунция по-рано през седмицата разтревожи спекулантите, че може да се случи обръщане на досегашния тренд на спад, и ги накара да изкупят обратно мечите си позиции.

Спот цените се понижиха с 0.2% до 1326.30 долара за тройунция. Според някои търговци това се дължи на факта, че доста купувачи са прибрали печалбите си след достигането на върха на 1340 долара по време на петъчната сесия, който е с около 160 долара по-високо от тригодишното дъно, достигнато на 28 юни.

Кюлчетата спечелиха над 9% в рамките на три седмици, след като в края на юни ФЕД увери финансовите пазари, че ще започне да намалява паричните стимули, единствено когато се увери, че американската икономика е достатъчно силна да стои сама на крака.

Кюлчетата загубиха 25% от стойността си тази година, тъй като инвеститорите се опасяваха, че възстановяване в САЩ може да подтикне ФЕД да прекрати месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара. Изходящите потоци от публичните фондове, базирани на злато също наклониха везните.

Инвеститорите в момента претеглят новината, че Джей Пи Морган обмислят да продадат или отделят търговията си с физически стоки, включително притежаваните от тях стокови активи и операциите с физическа търговия, тъй като регулаторите засилиха наблюдението над ролята на Уолстрийт в стоковата търговия.

Американската банка заяви, че ще останат изцяло ангажирани с традиционната си банкова дейност на стоковите пазари, включително финансовите деривати и търговията с ценни метали.

Междувременно последните данни за дейността на централните банки, касаеща златото, са противоречиви. Русия, Украйна и Азербайджан са сред осем от страните, увеличили златните си запаси през юни, показаха данни от МВФ, докато Турция, Германия и още седем други страни са разпродали част от кюлчетата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *