Доларът поскъпва в очакване на добри данни за заетостта в САЩ

Щатската валута се повиши до най-високото си ниво от над един месец насам, преминавайки отново над психологическото ниво от 100 йени за долар. Загуби спрямо зелените пари регистрираха и еврото, и паундът.

Поскъпването на долара бе инициирано от очакванията, че добри данни за заетостта ще инициират оттегляне на Фед от политиката на стимули.

Поевтиняването на еврото и паунда се случи, след като вчера европейската и английската централни банки запазиха нивата на лихвите без промяна, сигнализирайки ниски лихви още дълго време.

„Коментарите от страна на ЕЦБ и АЦБ, заедно с по-добрите от очакванията данни за заетостта в частния сектор, кара инвеститорите да вярват, че Фед ще е първата водеща централна банка в света, която ще излезе от стимулите“, според Джоузеф Капурзо, валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia, цитиран от Bloomberg.

Доларът се повиши с 0.3% до 100.35 йени, след като достигна най-високо ниво от 100.86 йени на 3 юли, което бе най-високото му ниво от 31 май насам.

Зелените пари се насочват към петдневен ръст от 1.2% спрямо японската валута, което би било третото поредно седмично повишение. Доларът се е повишил с 0.9% спрямо еврото от 28 юни насам.

Доларовият индекс, следящ представянето спрямо шест основни валути, достигна 83.92 пункта, което бе най-високата му стойност от 29 май.

Днес се очаква данните да посочат 165 000 нови работни места през изминалия месец, след като през май бяха създадени нови 175 000 работни места. Очаква се нивото на безработицата да се понижи до 7.5% през юни от 7.6% предходния месец.

Междувременно Гърция, откъдето стартира дълговата криза в Европа, очаква плащане на 8.1 млрд. евро през този месец, като неяснотите около транша съдействат за слабостта на европейските пари.

От финансовата институция Barclays Plc. очакват еврото да се понижи до 1.28 в следващия месец и до 1.27 в следващите три месеца, в сравнение с предходните прогнози за 1.32 след месец и 1.30 след три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *