Доларът продължава да губи позиции

Доларът беше подложен вчера на волатилна търговия след призива на Г-7 към Китай и другите азиатски държави да позволят на валутите си да поскъпнат. В допълнение имаше информация за още диверсификации на валутните резерви на централни банки, след като Катар заяви, че купува евро с цел да увеличи тежестта му до 40% от валутните си резерви, които са в размер на 4.5 милиарда долара.

Зелените пари в началото на деня се сринаха след комюникето от уикенда на Г-7, което призова за по-голяма гъвкавост в нововъзникващите силни икономики и по-специално Китай, с цел да се изгладят нарастващите търговски неравновесия. Въпреки че според комюникето перспективите пред световната икономика остават благоприятни, то предупреждава, че са необходими нови източници на растеж в случай на спад на потребителските разходи в САЩ. Според Г-7 това означава да се усили вътрешното търсене в отделните икономики, за да се намали зависимостта към експортно ориентирания растеж. Като цяло комюникето на Г-7 засили впечатлението, че световните сили се опасяват от евентуален икономически спад, произтичащ от нарастващите търговски неравновесия.

Доларът спадна срещу йената до тримесечно дъно въпреки намеците за интервенции от страна на Коиши Хосокава, финансов министър на Япония. Той заяви, че наблюдава пазарите с огромен интерес и ще предприеме необходимите действия, ако е необходимо. Хосокава изрази загриженост по отношение на мащабите, с които поскъпва йената, а не заради самото поскъпване, което идва след месеци на силни икономически данни. Според анализаторите японската икономика се е възстановила значително и може да приеме по-силна йена, както и че на тези нива реални интервенции са малко вероятни.

Еврото проби съпротивата на 1.24 и достигна 7-месечен връх на 1.2409, въпреки че все още има дилъри, очакващи още две повишения на лихвите на Федералния резерв. Според коментатори доларът в момента е свръхпродаден и вероятно ще се търгува в рейндж до изявлението на президента на ФЕД Бен Бернанке по-късно тази седмица през Американския конгрес.

Междувременно вчера още една централна банка обяви, че диверсифицира валутните си резерви извън долара. Катар оповести, че възнамерява да увеличи еврофондовете си, след като през миналата седмица същото решение беше взето от централната банка на Швеция.

Стерлингът получи първоначален импулс вчера след излизането на по-силни от очакваното данни за продажбите на дребно и след като одобренията за ипотеки нараснаха до най-високи нива след 1988 година. Продажбите на дребно нараснаха с 0.7% на месечна и с 2.6% на годишна основа при очаквания за увеличения съответно до 0.2% и 2.3%. Цифрите допълнително намалиха очакванията за намаление на лихвите на АЦБ в следващите месеци. Стойностите обаче не са достатъчно силни, за да подкрепят становището, че следващият ход на централната банка ще е в посока нагоре. Това е така, защото потребителите все още са изправени пред трудности като слабостта на пазара на труда, слаб растеж на заплатите, чувствително нарастващи сметки, високи цени на петрола, увеличаващи се данъци, по-високи нива на задлъжнялост и нарастващи пенсионни вноски. Според икономисти, АЦБ е прекалено оптимистично настроена по отношение на растежа и най-вероятно ще се наложи да намали лихвите до края на месец август. Паундът нарасна до 1.7931, което е почти до 7-месечния връх на 1.7935, достигнат миналата седмица, след което спадна с почти 1 цент до 1.7836.

EURUSD Close 1.2389 High 1.2415 Low 1.2334

Еврото и вчера направи нов връх на 1.2415 и с това положителната картина пред него се запазва, макар и да има опасност от корекция в посока надолу предвид силното му нарастване през последните 10 дни. Първа съпротива е достигнатият връх на 1.2415, който се намира и в непосредствена близост до 1.2420, което е 38.2% корекция на големия спад от 1.3667 до 1.1640. Пробивът на този връх отваря възможността за следващо силно покачване. Следва 1.2490, а впоследствие идва и върхът от 2 септември миналата година на 1.2589.

При спад първа подкрепа е най-ниската стойност от вчера. Следва силна подкрепа около дъното от изминалата седмица на 1.2224. Впоследствие идва и 1.2200, което е 62% корекция на покачването 1.2067-1.2395, както и 1.2160, което пък е 76% корекция на същото възходящо движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *