Домакинствата продължават да раздробяват влогове заради гаранцията

И през третото тримесечие на тази година влоговете за суми над 200 хил. лв. са продължили да намаляват, показват данните на БНБ от секторната статистика за депозитите за периода юли-септември 2014 г. Така раздробяването на влогове на по-малки суми с цел „влизане“ в границите на гаранцията по закон от 196 хил. лв. го е имало и през изминалото тримесечие. Намалението на броя сметки със суми за над 200 хил. лв. обаче е по-малко в сравнение с това, което се наблюдаваше за второто тримесечие, в което влиза юни – месецът на голямото теглене от Корпоративна търговска банка (КТБ) и ПИБ. Освен това вече е само при влоговете на домакинствата. При фирмите това явление, резултат на стреса на вложителите явно го няма. Спрямо предходното тримесечие при броя и сумите на техните сметки, депозити, влогове се отчита повишение. Още през юни в пиковите дни около събитията с КТБ и ПИБ реакцията на раздробяване на големи влогове на по-малки, теглене на средства и съхранение в сейфове, превалутиране в евро се наблюдаваше повече при домакинствата и в по-малка степен при фирмите. По принцип обемите и валутата на сметките на компаниите и фирмите зависи от структурата на самия бизнес, контрагентите и валутата, с която се разплащат тези компании, но превалутирането е било факт в стресовите дни.

По-малко за по-сигурно

Намаляването на броя на влоговете за над 200 хил. лв. общо за домакинствата през периода юли-септември е било със 68 броя. За сравнение предходното тримесечие спадът беше със 140. За първото тримесечие статистиката показа увеличение с 54 броя в тази категория. Централната банка публикува този тип данни за депозитите като брой и размери, разпределени в 14 категории, като най-малката обхваща сумите до 1000 лв., а най-голямата – тези над 1 млн. лв. Това е брой на сметки, не на клиенти, тъй като едно физическо лице или една фирма може да имат повече от един депозит, сметка, влог.

При домакинствата се вижда още намаление на броя депозити в категориите до 1000 лв. и над 1000 до 2500 лв. Това кореспондира с една от наблюдаваните тенденции през юни, която все още явно продължава, макар и в далеч по-малки обеми. Депозанти с по-малки спестявания, подплашени от паниката, са предпочели да теглят средствата си и да закриват сметки, пренасочвайки ги за съхранение в сейфове на обществени трезори например. В другите категории над 2500 лв. до 200 хил. лв. има увеличение, което е продължение на другата линия на поведение от юни – клиенти с по-съществени суми са предпочели да раздробяват в повече на брой, но за по-ниски от законовата гаранция суми.
Общо привлечените средства от фирми и домакинства в края на септември са за 55.4 млрд. лв., като в месеците след юни депозантите започнаха да се връщат в банките и за три месеца нарастването на обема на депозитите е с около 1.8 млрд. лв., което в сектора разчитат като връщане на доверието след изтеклите над 1 млрд. лв. депозити през юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *