Другите разходи за труд растат над два пъти по-бързо от разходите за заплати

Над два пъти по-бързо са нараснали другите разходи за труд (за осигуровки, обезщетения и т. н.) в сравнение с разходите за заплати у нас през второто тримесечие, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

За периода април-юни общите разходи за труд в България са се увеличили с 3,6%. Разходите за заплати са нараснали с 3%, докато другите разходи за труд – с 6,5%.

Средно в Европейския съюз (ЕС) разходите за труд са се увеличили с 1,2% през второто тримесечие, като разходите за заплати са нараснали с 1,2%, а другите разходи – с 1,1%.

Единствено Естония ни изпреварва по ръст на разходите за труд извън работната заплата – ръстът на другите разходи за труд в страната достига 6,9%.

Балтийската държава е и лидер в ЕС по ръст на разходите за труд през второто тримесечие – 7,3%. Той обаче се определя от увеличението на работните заплати със 7,4%.

Рязък ръст на разходите за труд е отчетен и в Словакия – 6%, Латвия – 5,9%, и Литва – 5,1%, докато спад – само в Кипър (-3,9%) и Ирландия (-0,4%). Минимални промени в разходите за труд се отчитат в Италия, Холандия и Великобритания.

Подобна е тенденцията и при номиналните разходи за труд на час у нас. Ръстът им през второто тримесечие достига 3,2%, като този на заплатите е 2,7%, а на другите разходи за труд – 6,1%. За сравнение, средното за ЕС е 1,4% ръст на общите разходи при 1,5% на разходите за заплати и 1,2% на другите разходи за труд.

Същевременно от друг доклад на Евростат става ясно, че Германия е с най-висок дял на свободните работни места – 2,8% от всички работни места в страната. Седва Белгия – 2,4%, Великобритания – 2,3%, Швеция – 1,8% и Австрия – 1,6%.

В България делът на свободните работни места от всички работни места достига 0,7%, колкото е и в Ирландия и Словения. Най-малко са свободните работни места в Испания и Португалия (0,6% и за двете страни), Полша (0,5%) и Латвия (0,4%).

Средно в ЕС делът на свободните работни места достига 1,6%, като остава стабилен спрямо предходното тримесечие, но леко се увеличава на годишна база (с 0,1 пр. пункта). Подобна е и тенденцията в еврозоната, само че там увеличението е с 0,2 пр. пункта на дела на свободните работни места за една година до 1,7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *