Дълговите проблеми вдигат цената на златото

Германският DAX се смъкна с 0.8% до 7343 пункта, френският CAC 40 се понижи с 0.86% до 3880 пункта, а лондонският FTSE100 се смъква с 0.17% до 5981 пункта.
В основата на пониженията са притесненията около банковия сектор на Европа. В петък предстои обнародването на резултатите от стрес тестовете на 91 европейски банки и вече се знае, че някои няма да го издържат. Назрява и напрежението около дълговата криза на еврозоната – след Гърция, Португалия, Ирландия, пазарните акули се насочиха към Италия – без да забравят и Испания.
На този фон акциите на най-голямата италианска банка UniCredit, които сериозно пострадаха в петък, се смъкват с още 1.87% до 1.209 евро за лот. В Италия бяха въведени временни извънредни мерки за спиране на пазарния срив, според които инвеститорите трябва да обявяват късите позиции, които разкриват – и това допълнително изнервя ситуацията. Към този момент водещият италиански индекс FTSE MIB се понижава с 0.98%.
В Париж BNP Paribas се смъкна с 3.86%. Акциите на Commerzbank на пода на борсата във Франкфурт се свличат с 4.84%, а в търговската платформа Xetra спадът им е 2.11%. най-голямата германска банка Deutsche Bank губи 2.64%.
Несигурността в Европа понижи котировките на еврото до 1.4151 долара, спад от 0.8% от началото на деня. Засилването на долара от друга страна доведе до негативна корекция на стоковите пазари, с 0.9% спад при брента до 117.26 долара и минус 1.06% при WTI до 95.18 долара. Златото се качи до 1547.20 долара за тройунция.
Докладът за работните места в САЩ от петък, който показа ръст на безработицата до 9.2%, продължава да въздейства негативно на глобалните пазари. САЩ е основен търговски партньор на източноазиатските икономики и загубата на експортни пазари, която е пряко следствие от икономическото забавяне в САЩ и намаляващата покупателна способност на американеца, дърпа надолу акциите в Азия.
Към този час индексът Nikkei 225 в Токио се смъква с 0.67% до 10070 пункта, индексът Hang Seng в Хонконг се понижи с 0.88% до 25525 пункта, а австралийският S&P/ASX 200 загуби даже 1.6%. Само Шанхай успява да остане в зелената зона, макар и с минималните 0.06% ръст до 2799 пункта.
Допълнително притеснение събуди информацията за 6.4% ръст на потребителските цени в Китай през юни на годишна база, която също беше публикувана в петък и се оказа значително над пазарните очаквания. Това означава, че Пекин няма да може да стимулира икономиката си в скоро време, а може би ще трябва и допълнително да „затегне колана“. Също така нивата, на които се търгува йената в момента изглеждат прекалено високи и също подяждат ентусиазма на купувачите на акции.
Еврото влезе в новата седмица с рязък спад, който се дължи на нови пазарни спекулации за прехвърляне на гръцката зараза върху Италия. Единната валута поевтиня в азиатската търговия с 0.57% и в момента се разменя при 1.4183 долара. Доларът поскъпва и спрямо паунда до 1.60 и в момента печели терен спрямо йената до 80.758 йени за долар.
Австралийският долар губи почти половин процент заради опасения, че световната икономика се забавя. Китай е основен търговски партньор на Австралия и високата китайска инфлация може би означава, че Пекин в бъдеще ще прави по-малко поръчки за австралийски суровини.
Спрямо зелените пари губят също и канадският долар и франкът. Потърсената сигурност в долари доведе до покачване на доларовия индекс с 0.36% от сутринта до 75.449 пункта. Все пак и за ръста на долара има спирачки, в това число проблематиката около евентуалния банкрут на правителството във Вашингтон заради надхвърлен дългов лимит и възможността Федералният резерв да се „смили“ над пазара и да напечата повече долари. Утре ще бъдат обнародвани протоколите от последната среща на FOMC.
Силният долар очаквано води до понижения на стоковите пазари: петролът се смъква с 0.75%, до 117.46 долара за барел брент и 95.44 долара за барел Тексаски лек суров петрол. Но контрактите на природния газ се сключват при 0.5% по-висока цена на електронната борса CME. В момента петролът е под натиска на пазара, тъй като инфлацията в Китай и безработицата в САЩ говорят за по-ниско търсене на горива в следващите месеци. В момента вносът на петрол от страна на Китай е най-нисък от осем месеца.
Златото продължава да поскъпва заради опасения за дългови проблеми, до 1546.90 долара за тройунция, среброто се търгува на 36.65 долара.

Дарик финанс
Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *