Дългът на Гърция вече е над 350 млрд. евро

Бюджетният дефицит за 2010 година възлиза на 24,1 милиарда евро (10,6% от БВП), а съвкупният държавен дълг в края на миналата година е бил в размер на 329,4 милиарда евро (144,9% от БВП).
За текущата година правителството на Гърция очаква бюджетен дефицит от 8,5% от БВП, а през 2012 година – 6,8% от БВП. Дългът на страната вече е над 350 милиарда евро.
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви днес, че е започнала „най-важната седмица за Гърция и еврозоната“ преди предложенията за уреждане на дълговата криза, които ЕС трябва да представи на срещата на високо равнище на 23 октомври, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Седмицата, която започва „ще определи съдбата на еврозоната, ние трябва да вземе ключови решения; ако няма окончателно решение, несигурността ще продължи“, заяви Папандреу преди срещата си с президента на страната Георгиос Папандреу.
„Необходимо е всички (гръцки) ръководни политици да проявят отговорност“, за да позволят на Гърция „да преговаря с вдигната глава“, допълни Папандреу.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *