Държавата прехвърля на частни фондове грижата за здравето на българите

Нови идеи за промяна на модела на финансиране в здравеопазването са на път да направят системата още по-нестабилна и зле обезпечена. Още от догодина – през лятото, а най-късно до септември, 2% от здравните вноски ще бъдат прехвърлени към частните здравни фондове и с тях ще се покрива основният пакет от дейности в болниците. По този начин ще се въведе втори стълб на здравното осигуряване. Здравната каса пък ще получава останалите 6% от вноските, но с тях само ще се изявява като надзорник и ще доплаща на фондовете за направени от тях допълнителни разходи. Болниците ще сключват договори само с частните фондове, не с държавния. Това съобщи здравният министър Таня Андреева вчера.

„Смятам, че това е начинът за по-добър контрол и по-добра защитеност на пациентите“, обяви Андреева. Изявлението й е неочаквано, тъй като допреди дни управляващите твърдяха, че въвеждането на втори стълб в здравеопазването е на твърде ранен етап и повече яснота се очаква към средата на другата година.

По-голямото противоречие обаче е в разпределението на парите. Досега и премиерът Пламен Орешарски, и шефката на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер обясняваха, че частните фондове ще са доплащащи, а основният пакет ще се поема от НЗОК, както и досега. Сега от думите на Андреева излиза, че с едва 2% от приходите частните фондове трябва да финансират основната част от медицинската помощ, а касата ще разполага с останалите 6% за доплащане и контролни функции. До редакционното приключване на броя от МЗ не дадоха уточнения по изявлението на министъра.

При новия модел частните фондове биха имали избор с коя болница да сключат договор, докато сега НЗОК е задължена да го прави с всички здравни заведения, които отговарят на определени условия. Това ще доведе до конкуренция и би редуцирало болниците, които се финансират с пари от осигуровки – от една страна, положителен процес, но от друга, в момента с твърде много неизвестни как ще се защити достъпът до медицинска помощ на гражданите.

Не е ясно как ще се определят здравните пакети, които ще покриват частните фондове, както и дали управляващите смятат да ги направят солидарни. При втори стълб на осигуряване осигуровките би трябвало да постъпват в индивидуални партиди, а не да се прехвърлят накуп за солидарно ползване. Така обаче натрупаните средства ще са твърде различни, за да осигуряват един и същ пакет услуги.

Голяма въпросителна има и за статута на самите здравни фондове. До 2012 г. те съществуваха у нас като допълнително доброволно осигуряване, което беше закрито заради евродиректива, и дружествата се превърнаха в застрахователни. А когато става въпрос за застраховка, в нея би трябвало да има определени индивидуални условия според внесените суми. Няма обяснение и как ще се финансира лечението на хората с некоректни работодатели, които не са внесли осигуровките им във втория стълб. Сега правата им са запазени, тъй като пропускът не е по тяхна вина.

Именно заради много неизяснени въпроси е странно убеждението на министъра, че моделът ще бъде заложен още от средата на 2014 г. Няма информация дали въвеждането му е предвидено в бюджета на НЗОК, който би трябвало да е готов всеки момент.

КРИЗА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *