Еврозоната се адаптира към по-силно евро

Докато Съединените щати създават впечатлението, че оставят долара да отслабва, за да насърчават износа, еврозоната, където се е установила умерена инфлация, се приспособява към силното евро като гаранция за стабилност, информира Франс прес.

Основната причина за съществуването на Европейската централна банка (ЕЦБ) е да следи цените да не хвръкнат, а не да въздейства върху обменните курсове, припомня Жил Моек, експерт икономист за европейския регион в Дойче банк (Deutsche Bank). Още повече, че макар тази политика да е от нейния ресор, ЕЦБ не може да взима решения сама: тя трябва да получи подкрепата на правителствата от еврозоната, което обикновено не става лесно.

„Никак не е сигурно, че ЕЦБ може да постигне консенсус със страните от еврозоната“ по този въпрос, отбелязва Моек. За пример – докато Франция непрекъснато критикува силното евро, което според нея вреди на износа й, Гармания, тъкмо обратното, е на мнение, че то е „от жизнено значение“ , по думите на канцлерката Ангела Меркел.

И наистина, структурата на германската външна търговия поставя в сравнително защитена позиция страната от промените в единната валута: малко над 41 процента от износа на Германия е за страните от еврозоната, а общо малко над 60 процента е ориентиран към страните от Европейския съюз.

Така че прагматично погледнато германските предприятия могат да се приспособят към силното евро, което действително оказва влияние на износа им, но понижава относителните им разходи в множеството производствени единици извън еврозоната.

Освен това едно силно евро отговаря на историческите предпочитания на Берлин във валутната сфера: страната е силно белязана от галопиращата инфлация, опустошила икономиката й през 1930-те години и допринесла за възхода на нацизма. За разлика от Германия, Гърция, Португалия и Испания биха предпочели по-скоро паритет на еврото спрямо долара, изтъква Майкъл Хюсън, анализатор в Си Ем Си маркетс (CMC Markets).

Една по-слаба валута би направила по-конкурентоспособен износа на тези страни, които през последните години отчетоха сериозно покачване на производствените разходи. Но освен съгласие в рамките на ЕС, евентуална интервенция върху еврото може да бъде ефикасна само ако е съгласувана на международно равнище, подчертава от свая страна Жил Моек. Това обаче изобщо не е на дневен ред, тъй като нито Съединените щати, нито Япония, имат интерес от поевтиняване на еврото.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *