Еврооблигации за изплащане на еврооблигации?

Зам-министърът на финансите Ана Михайлова, която отговаря директно за макроикономическите анализи и прогнози и международните връзки на министерството, в едно интервю в пресата казва:
По отношение на външния дълг ситуацията на международните финансови пазари е добра за емисия на глобални еврооблигации, с които бихме могли предсрочно да предплатим някои от съществуващите вече емисии. Понастоящем България притежава в обращение две емисии глобални облигации, емитирани през април 2002 г. Едната е деноминирана в евро с падеж 2013 г. Другата е в долари и е с падеж 2015 г. […]Международните анализатори следят тези тенденции и когато се срещам с международните инвестиционни банки и посредници, виждам техния интерес.
От горното изглежда се потвърждава моята теория, че инвестиционните банки са започнали да атакуват правителството с предложения за емитиране на облигации и всякакви подобни сделки и операции. Което – само по себе си – е добър знак. Знак за доверие към финансовата стабилност на страната.
Интересът на инвестиционните банки, разбира се, не означава, че трябва да се хвърляме в операции с външния дълг. Още повече, че една подобна сделка с външния дълг преди 7-8 години създаде много скандали. При нея се твърдеше, че ще спечелим много от замяната (в смисъл, ще изиграем пазара), а не изглежда това да се е случило.
Сегашните български еврооблигации се търгуват при доходност 4,4 и 4,6% (съответно за 3 и 5-годишния остатъчен матуритет, съответно в евро и долари). Тези сравнително ниски доходности показват нарастващо доверие към страната (съответно по-ниска оценка за риска в България). Но, фактът че има доверие към страната означава, че инвеститорите в български облигации няма да искат да продават на ниска цена [при обратното изкупуване].
В момента българските еврооблигации се търгуват между 9 и 17% над номинала си. Ако в договора за еврооблигациите има текст, който ни позволява да ги изплатим по номинал, обратното им изкупуване би било изгодно. Но се съмнявам, че има такъв текст. При това, ако има такава възможност е по-добре да изплатим изцяло еврооблигациите (с приходи от ускорена приватизация), а не да ги заменяме с нови.
Както бих писал и преди, единственият възможен аргумент за издаване на еврооблигации е тези пари да влязат във фискалния резерв и да увеличат валутните резерви – служейки като допълнителна „застраховка“ срещу задълбочаване на кризата. Но ако правителството поддържа фискалната и финансовата стабилност, тогава и сегашният размер на фискалния резерв може да е достатъчен (ако от него не се харчи, разбира се).
На база на горното смятам, че е по-добрият вариант е да се листват на борсата акции от държавни компании и с получените средства да се попълни фискалният резерв и да се изплаща държавен дълг.

Георги Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *