Европа дава звезди на вузовете ни

Бизнесът ще следи дали се готвят нужните специалисти

Делят ги на три категории според нивото на подготовка

Заради членството в Европейския съюз България трябва да готви конкурентоспособни кадри за европейския пазар на труда. Затова университетите ни ще се профилират. Една част ще са на регионално ниво, други ще са само с национален статут, а най-добрите ще бъдат включени в европейските академични мрежи. Тази перспектива беше очертана на международна конференция с домакин Нов български университет. Нова бюджетна политика, усвояване на парите от структурните фондове, справяне с миграцията и енергийна програма – тези проблеми ще са най-важни за обединена Европа. За решаването им ще трябват отлично подготвени специалисти. Ето защо преди 15 години ЕС започна да гради академичната мрежа „Жан Моне“. В нея вече членуват 70 университета. Европейската комисия одобри и 750 професори, които отговарят на високите критерии. Мрежата включва представители на бизнеса като Италианската търговска камара и Технологичния международен полис в Ница. Той се занимава не само с производство и нови технологии, но и с много обучителни модули. Взаимодействието е важно, за да могат университетските кадри да отговарят на конкретните нужди на фирмите.

Еврокомисията инвестира в големи тематични мрежи, за да могат институциите, които формират политика в рамките на ЕС, да използват академичното ноу-хау, т. е. качествени експертни мнения.

Професорите в „Жан Моне“ се избират от ЕК при сложна академична процедура. Тези преподаватели работят по проблемите на общността, разделени в различни сфери – икономика, право, политически науки, администрация. ЕК непрекъснато следи работата на одобрения преподавател. Целта е да се подготвят студенти с нов профил и виждания. Именно те ще бъдат в основата на икономическия растеж на ЕС.

В университета „Ла Сипиенца“ в Рим например има интердисциплинарна програма, която съчетава химия, икономика и качество на живот. Тя е свързана с лансираната от Еврокомисията през септември екологична програма до 2020 г. за цялото Средиземноморие. Темата е качеството на живот от гледна точка намаляване на замърсяването с прах, замърсяването на водите, откриването на нови технологии, които са в състояние да улеснят живота в чисто екологичен аспект.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *