Европа ни върна куфарната търговия

С падането на таксите за Дунав мост румънците откриха евтинията у нас

Георги Готев

Такъв парадокс никой не е очаквал. С влизането ни в Евросъюза се върнаха времената, когато хората масово посещаваха съседите, за да напазаруват изгодно най-необходимото. Във всеки случай хиляди румънци вече започнаха да го правят, пълнейки багажниците на колите си със стоки, от Видин и Русе до Добрич.

Тези мили живковски традиции се връщат именно благодарение на членството в ЕС. Само то успя да премахне по същество забранителната такса за преминаване през ГКПП Гюргево, наложена от общината на този град през годините на прехода. Преминаването с лека кола в двете посоки излизаше 110 евро, поради което през моста дълги години

не припарваха обикновени граждани

Парите от таксите, събирани главно от тировете, отиваха неизвестно къде, но това е друг въпрос, с който би могла да се занимае румънската прокуратура.

Гюргевските такси имаха геополитически последици. Те превърнаха Дунав в океан, защото за хората това разстояние стана непреодолимо. Затова българите вече не знаеха дали при румънците кафето е по-хубаво и по-евтино, а и комшиите съвсем забравиха за вкусните ни колбаси.

Първите взаимни посещения през последните дни родиха новина, сравнима с географското откритие на Колумб: в България всичко е по-евтино! Търговците в Русе ще могат буквално да си умножат оборотите, защото 4-милионният Букурещ е само на 60 км – един час път.

В момента пиша от румънската столица, където да се изпие една бира в заведение средна ръка, излиза минимум 5 лева наши пари. За румънците, обожаващи хапването и пийването,

българските ресторанти са просто рай

Разпитах наши бизнесмени, работещи в Румъния, и тукашни икономисти как се обяснява тази разлика в цените. Оказва се, че тя не е свързана с акцизи, такси или ДДС. Просто румънският пазар позволява на търговците по-висока норма на печалба. Както е на Запад. Защото населението е по-платежоспособно. Румънските заплати са доста по-добри от нашите. И защото вече хората са свикнали с тези цени.

Затова малкото български фирми, които са се настанили на северния бряг на Дунав, постигат успехи. Техни представители признават, че на румънска територия си позволяват по-големи маржове печалба. При пазар три пъти по-голям от нашия пробив са направили българските касови апарати с фискална памет, родната козметика, акумулатори, моторни масла, кори за баница, лютеница и майонеза.

Атрактивността на българския пазар на дребно е позната и на гърците. При отпадане на опашките на границите десетки хиляди гърци също ще пазаруват в близките български градове. За един търговец, а и за държавата няма нищо по-изгодно от това, да търгува на едро с цени на дребно. Това е уникален шанс за приграничните райони, при условие че търговците ни не завишат изкуствено цените и не започнат да мародерстват новите си клиенти. Чехия, Полша, Словакия, Унгария спечелиха много от пазаруващите си гости, дошли от Германия и Австрия. След време цените ще започнат да се сближават, но докато има разлика, ще печели този, който продава повече. Не този, който търси по-голямата печалба. Какъв неочакван шанс за България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *