Европейската инвестиционна банка обяви конкурс за социални иновации

Започна набирането на кандидатури за новото издание на конкурса за социални иновации Social Innovation Tournament, който се организира за поредна година от Института на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Инициативата е насочена към кандидати от всички страни членки на Европейския съюз. Те могат да участват с проекти, свързани с борбата с безработицата, изолацията на общности в неравностойно положение и насърчване на достъпа до образование с помощта на нови технологии, нови системи и нови процеси. Целта на конкурса е да насърчава и подкрепя иновативни идеи и възможности от обществено значение, както и да създава социална стойност в борбата срещу маргинализацията. Класиралите се на първо и второ място ще получат парична награда, съответно от 25 000 и 10 000 евро. Краният срок за подаване на предложенията е 21 март 2015 г.

Social Innovation Tournament е отворен за организации със стопанска и нестопанска цел, млади предприемачи, социални предприятелия и НПО-та, както и отделите по корпоративна социална отговорност на частни компании от всякакъв размер, държавни или местни правителствени организации и университетски общности. Кандидатутурите, изпратени от средни училища и гимназии, също ще бъдат приемани, информират организаторите.

Инициативата протича на два етапа, като в първия специално жури, съставено от експерти на ЕИБ, ще селектира до 15 проекта. Избраните кандидати ще бъдат поканени за участие в менторска програма, по време на която ще получат насоки за доразвиване на предложенията си. Във втория етап всички участници, достигнали до финала, ще трябва да представят и защитят проектите си пред жури от специалисти по социални иновации. Това ще се случи в рамките на заключително събитие, което ще се състои на 24 септември 2015 г. в Милано, Италия.

Тази година в надпреварата е предвидена и специална категория, в която могат да участват проекти, посветени на равните възможности с фокус върху хората с увреждания. Победителят в тази категория също ще вземе 25 000 евро.

Заявленията за участие се подават онлайн на тозиадрес. Организаторите информират, че кандидатстващите проекти могат да бъдат разписани на английски или френски език, а презентациите по време на заключителното събитие в Милано се провеждат само на английски език. Повече информация за инициативата ще намеритетук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *