Европейските индекси в началото на седмицата не са оптимистични

На фондовите пазари в Лондон, Париж и Франкфурт грее червен цвят. Индексът FTSE100 се понижава с 0.58% до 5960 пункта, индексът DAX се смъква с 0.86% до 7119 пункта, а CAC40 се свива с 0.9% до 3939 пункта.
 
Причината за това е на първо място негативният финал на азиатската търговия, като Nikkei225 се смъкна с 0.36%, завършвайки деня на 9557 пункта. Понижението в Хонконг достигна 0.93%, на фона на повишаване на резервните изисквания за китайските банки с половин процентен пункт. Според американски анализатори, така от икономическия оборот ще бъдат изведени 370 млрд. юана, което няма как да не се отрази на компаниите. Заедно с това, валутните резерви на Китай са нараснали до почти 3.05 трилиона долара, което е стряскаща цифра.
Европейските пазари обаче реагират негативно и на първите резултати от изборите в авторитетната Финландия, които може би отразяват общия възход на анти – европейските партии. Влизането в правителството на партия, която се противопоставя на общи европейски спасителни програми, може да осуети помощта за Португалия и изобщо на новата европейска финансова архитектура.
Най-негативно се развива денят за банковия сектор, като в Германия Commerzbank губи 3%, а Deutsche Bank 2%, след преустановени планове за продажба на дъщерна банка на лихтенщайнската LGT. Credit Agricole и Societe Generale във Франция падат с над 3%. В момента се спекулира с фалита на Гърция и с пораженията от това за банковия сектор на континента.
Сериозно губят производителите на желязо и стомана, по-специално ThyssenKrupp и Salzgitter в Германия и ArcelorMittal в Холандия.
В момента барел WTI струва 108.74 долара, понижение с 0.84% от началото ан деня. Брентът се търгува при 0.45% спад до 122.90 долара барела. Златото доставка юни е на цена 1485.30 долара – лека техническа корекция след подновените в първите часове рекорди.
Еврото пада с 0.66% към долара заради очакваната липса на политическа подкрепа в еврозоната, до 1.4334 долара за евро. Паундът пада с 0.4% към зелените пари до 1.6263 долара. Йената леко поевтиня, но в рамките на деня се качва с 0.2% до 82.964 йени за долар. Един швейцарски франк купува 1.118 долара.
8:30 часа
Най-горещият актив на пазара в момента е петролът. През март производството на суровината от Саудитска Арабия, най-големият износител в света, е било намалено. Това заяви в неделя петролният министър на страната. Обемът на съкращаването на добива е 800 000 барела дневно, което се равнява на малко под 1% от световното потребление. Причина за намаляването е преценката, че на апзара в момента има свръхпредлагане.
На този фон петролът в началото на седмицата на азиатските пазари се понижава, с 0.5% за сорта WTI до 109.11 долара за барел, и с 0.25% за брента до 123.14 долара за барел. Миналата седмица черното злато загуби 2.8% от стойността си, тъй като пазарът най-сетне реагира на анализите, че ценовите върхове, причинени от напрежението в Близкия Изток, заплашват икономическото развитие на целия свят.
Така че черното злато в момента се продава – точно противоположно на истинското злато, което поставя нови и нови рекорди. Политиката по подпомагане на икономиката с наливане на пари няма как да не причини глобална инфлация. Движено от подобни притеснения, златото в момента се търгува на рекордните 1487.40 долара за тройунция, като от сутринта е качило 1.2 долара.
Така прогнозите от края на миналата година, че благородният метал ще се търгува по цена 1500 долара за тройунция, на практика се сбъднаха, макар и с известно закъснение. Цената на среброто се наду с нови 1.6% и актуалната е 43.245 долара за тройунция. Медта се качва с 0.55%, като тук важен фактор са данните за китайската икономика, която се развива стабилно и гарантира продължаващо търсене на промишлени метали.
Сред другите суровини, кафето се качи с повече от 2%, а зърнените култури леко поевтиняват. Дървеният материал скочи с 3.8%.
При валутите продължава спад на еврото, до 1.4374 долара, 0.4%. В момента единната валута е под натиск заради притеснения около възможен фалит на Гърция, както и заради изборите във Финландия, където подкрепата за евро-скептиците скочи до 19%, което ги прави втората най-важна партия в страната след Националната коалиция на настоящия финансов министър. В цяла Европа нараства опозицията да се помага на изпаднали в нужда страни от еврозоната като Ирландия и Гърция.
Доларовият индекс се отлепи от дъното и в момента е на 75.011 пункта, покачвайки се с 0.24% от началото на деня. Спрямо йената, доларът се търгува на 82.8795 йени, губейки 0.3% от сутринта.
Поскъпващата йена е сред факторите, които се опитаха да дръпнат надолу фондовият пазар в Токио. От друга страна, най-големият енергиен доставчик в страната Tepco даде някакви изгледи за край на ядрената криза на Фукушима през есента. Между два огъня, в момента индексът Nikkei 225 се качва с минималните 0.02% до 9595 пункта, докато в Китай настроението е по-свежо, с ръст от 0.16% в Хонконг и 0.3% в Шанхай съответно до 24045 пункта и 3204 пункта.
 

 
Дарик финанс
Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *