Еврото вече мина своя стрес тест

Bloomberg

Еврото скочи с 8% от 4-годишното си дъно миналия месец. Гърция, Испания и Португалия са успели да продадат облигации за 50 млрд. евро от 10 май насам, когато необходимостта от спасяване на общата валута накара финансовите министри да създадат спасителен фонд на стойност близо $1 трлн., а президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише бе принуден да обяви, че банката ще започне ново изкупуване на облигации.
„Пазарът, изглежда, е много по-уверен, след като спасяването на еврозоната проработи и периферните страни ще могат да финансират дълга си, смята Кристоф Кайнд от Frankfurt-Trust, който разполага със $17 млрд. за управление. Това се случва едновременно с поскъпването на еврото спрямо долара.“
Следващият етап от усилията на ЕС да покаже, че еврото може да устои на негативните последици от кризата, започнала с бедите по гръцкия дълг, ще е днес (в петък), когато ще бъдат обявени резултатите от стрес тестовете. Регулаторите от ЕС разчитат тестовете да успокоят инвеститорите за здравословното състояние на финансовите институции – от германската WestLB до испанските спестовни каси.
„За пазарите опасностите за държавите и за банките са взаимосвързани и стрес тестовете ще послужат като начин за успокояване на тревогите, че слабостта на банките ще разклати и държавите“, казва Дейвид Пейдж от Investec Securities, Лондон.

Проверка на реалността

Разходите по застраховане срещу загубите от ценни книжа, емитирани от европейски банки и застрахователи, паднаха до най-ниските си нива от една седмица насам в сряда заради очакванията за успешни стрес тестове.
Тестовете са „съществено важна проверка на реалността“, заяви Марко Анунциата, главен икономист в UniCredit Group, Лондон. Ако предизвикат негативна реакция на пазара, ЕЦБ може да се сблъска с увеличено търсене на ликвидност от банките и може да й се наложи да удължи срока на неограничените кеш заеми, които отпуска, до 6 или дори 12 месеца, което вероятно ще забави повишаването на лихвените проценти, смята Анунциата.
Допълнителните разходи, които изискват инвеститорите за покупката на испански или португалски облигации вместо съответните германски дългови книжа, са намалели след продажбите на дълг тази седмица и спредовете са се стеснили съответно с 24% и с 19% заради поскъпването на еврото през май. Разходите по застраховане срещу просрочия по държавен дълг също са паднали и миналата седмица ЕЦБ е закупила най-малкото количество облигации от началото на програмата си по покупка на активи до сега.
„Последният напредък на пазарите показва, че сме в процес на обратно спечелване на изгубеното доверие, но пътят ще е дълъг, коментира германският финансов министър Волфганг Шойбле в сряда от Париж. За да напреднем по този път и да избегнем повторение на кризата, не бива да лежим на стари лаври.“
Търсенето на финансиране от страна на държавите с големи дефицити също се е забавило. Испания е готова да изплати 24,7 млрд. евро в облигации и банкноти през юли – най-колосалното месечно обратно изкупуване, оставащо за тази година, и не я очакват нови падежи по облигации до юли 2011 г. Облигациите на Португалия няма да достигнат матуритет до април следващата година, а Ирландия съобщи, че е подсигурена с финансиране до второто тримесечие на 2011 г.
Воденото от Германия икономическо оживление успокоява притесненията на инвеститорите, че еврозоната върви към катастрофа. Икономисти от BNP Paribas в сряда преразгледаха данните си за ръста, които вече сочат, че най-голямата европейска икономика е нараснала с 1,5% през второто тримесечие спрямо предните три месеца. Миналата седмица Goldman Sachs ревизира предишна своя прогноза и вече предвижда, че еврото ще се засили още спрямо долара до януари.
„Убедени сме, че възстановяването е в ход“, увери Пейдж.
Инвеститорите и отговорните лица са далеч от мисълта да обявят мисията за приключена въпреки предупреждението на Трише към инвеститорите от 8 юли, че са „прекалено песимистично настроени“ спрямо Европа. Бюджетните съкращения, замислени с цел да обуздаят дефицитите и да успокоят пазарите, може да забавят ръста и да предизвикат обществено недоволство. Увеличаващата се безработица и мерките за икономии заплашват да съборят миноритарните правителства в Испания и Португалия.
„Не сме на „Титаник“, но нека не се залъгваме, че сме в безопасност само защото имаме билети за първа класа“, коментира италианският финансов министър Джулио Тремонти на 20 юли от Университета на Фрибург, Швейцария.
Негативните реакции към мерките за икономии в Унгария подчертаха опасностите пред страните от еврорегиона. Преговорите между унгарското правителство на Виктор Орбан, което е на власт едва от два месеца, с ЕС и МВФ се провалиха тази седмица, което забави плащанията по спасителния пакет на стойност 20 млрд. евро. Орбан иска да увеличи целите за дефицита на страната след петгодишното затягане на коланите, свило икономиката с 6,3% през миналата година. Безизходицата тласна форинта към 14-месечно дъно на 19 юли.

Синдикални протести

Работниците в Испания, Португалия и Гърция излязоха на стачки в протест срещу бюджетните икономии, които включват по-високи данъци и по-ниски заплати за държавните служители, които по традиция са поддръжници на социалистическите партии, управляващи и в трите държави.
Гърция, предизвикала кризата с разкритието, че дефицитът й е над четири пъти над лимита на ЕС, се опитва да го съкрати до 8,1% от БВП през тази година от 13,6% през миналата. Дефицитът на Испания достигна 11,2% през миналата година, а този на Португалия – 9,4%. Никоя от страните няма да може да постигне тавана на ЕС от 3% преди началото на 2013 г.
Дори ако Гърция успее да достигне целите за намаляване на дефицита, правителството очаква суверенният дълг да скочи до близо 150% от БВП през 2013 г. – ниво, при което мнозина изискват преструктуриране на задълженията, посочва Джеймс Никсън, главен икономист за Европа в Societe Generale, Лондон.
„В никакъв случай не сме прескочили трапа, добавя Никсън, който е бивш икономист от ЕЦБ. Трябва да се справим със стар, при това многогодишен проблем. Ако сте се радвали на една добра година, трябва да положите усилия и следващата да е такава, както и по-следващата.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *