Еврото може да падне до началното си ниво от 1999 г.

Еврото може да падне до началното си ниво от 1.18 долара за евро от януари 1999 г., тъй като нарастващите бюджетни дефицити в Европейския съюз заплашват статута на единната европейска валута, информира Bloomberg, позовавайки се на анализ на Sumitomo Mitsui Banking Corp.
Превръщането на еврото в алтернатива на долара и в основна валута е под съмнение, тъй като нито една от страните членки на ЕС не „спазва правилата за бюджетния дефицит заложени в Маастрихтския договор,“ казва Дайсуке Уно, старши анализатор в третата най-голяма банкова група в Япония. Според договора държавите от ЕС трябва да поддържат бюджетния си дефицит в рамките на 3% от БВП.
„Настъпи времето да бъде преосмислен статутът на еврото,“ според Уно.
Еврото се търгуваше срещу 1.2529 долара на 6 май, което беше най-ниското му ниво от март 2009 г., преди лидерите от ЕС да обявят на 10 май мерки за подкрепа на изпадналите в затруднение страни от ЕС на стойност 1 трлн. долара.
Еврото се търгуваше на ниво от 1.2636 долара по-рано днес в Токио, в сравнение с 1.2614 долара за евро вчера в Ню Йорк. Еврото може да падне до 1.18 долара до следващия месец, според Уно.
Уно е единственият анализатор, който прогнозира, че еврото ще падне под 1.30 долара тази година, в проучване на Bloomberg News сред 12 токийски анализатори направено в края на миналата година.
Европейската централна банка в крайна сметка ще бъде принудена да заложи на политика с лихвени нива близки до нулата, смята Уно. Банката може да намали лихвата от 1% на 0.1%, какъвто е основният лихвен процент в Япония.
Загубите на еврото обаче ще бъдат ограничени през втората половина на годината, според Уни, който смята, че доларът може да отслабне до 1.35 долара за евро в края на тази година и до най-ниско ниво от 3 долара за евро през 2011 г.
Щатската валута може също така да се обезцени до 80 йени за долара през тази година и 50-60 йени за долар през 2011 г., според Уно. Доларът днес се търгува почти без промяна срещу йената на ниво от 93.22.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *