Еднолично Горанов отряза социални придобивки на военни и полицаи.

Направени в последния момент промени в проекта за държавен бюджет за 2016 г. могат да доведат до масови протести на полицаи, служители на ДАНС, военни и надзиратели. Малко преди заседанието на Министерския съвет в петък, на което беше разглеждан проектът, от Министерството на финансите са променили преходните и заключителните разпоредби на закона. Новите текстове предвиждат промяна в Закона за МВР и ресорния военен закон, с която се орязват значително т.нар. социални придобивки на работещите в сектор „Сигурност“.

Свиването на привилегиите по принцип е добър ход, но начинът, по който са направени, ще предизвика хаос в системата. Промяната е станала без знанието и съгласуването с ресорните министри – на вътрешните работи, на правосъдието и на отбраната.

Високопоставен източник от изпълнителната власт коментира неофициално пред „Капитал Daily“, че ходът на Владислав Горанов е атака срещу министрите Румяна Бъчварова и Христо Иванов.

Предложенията на Горанов ще доведат до масово напускане на полицаи, надзиратели, военни и работещи в службите за сигурност, прогнозират експерти, т.е. скоростно ведомствата ще се обезкръвят от опитни служители. Някои от синдикатите в МВР вече реагираха на предложенията със заплахи за протести.

Във вторник сутринта ще бъде проведена среща при финансовия министър, на която ще присъства вътрешният и представители на синдикатите, научи „Капитал Daily“ .

Какво се предлага

От Закона за МВР (който засяга освен полицаите и надзирателите в затворите) отпада допълнителното заплащане за прослужено време, което в момента е 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР вече няма да се определя с подзаконов нормативен акт на министъра, а това ще става всяка отделна година със Закона за държавния бюджет. Безплатното пътуване с градския транспорт ще остане само за служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск е намален от 30 на 20 дни на година. Таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 брутни заплати.

Мярката би помогнала да се ограничат разходите за двете силови министерства, които всяка година искат все повече пари за издръжка. Бюджетът на МВР за 2015 г. е 1.032 млрд. лв., като 90% от средствата са предвидени за заплати, осигуровки, бонуси, обезщетения. Те обаче се оказаха недостатъчни и с актуализацията ще бъдат дадени още 180 млн. лв. При Министерството на отбраната ситуацията е подобна – 73% от близо милиардния бюджет е за персонал. И това министерство ще получи близо 60 млн. лв. от актуализацията. С бюджета за 2016 г. са предвидени още повече средства.

Решение набързо със скоростен ефект

Това е поредното предложение на правителството, което страда от порока, видим от началото на мандата – взимат се решения набързо, без предварително обсъждане, анализ, съгласуване, ясен план за действие и комуникация. Така се получи с промените в пенсионната система, с подоходния данък в полза на общините и др. В крайна сметка под обществения натиск отпадат и някои добри решения, каквото е това с оптимизацията на разходите на силовите ведомства.

„Освен 20-те заплати, които ще се намалят по предложение на министър Горанов, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40%“, коментира Галентин Грозев от синдикалния алианс „Сигурност“ пред БНР. По неговите думи ще се намалят и дните за отпуска – от 30 на 20 основни, което е в противоречие с Кодекса на труда, защото за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *