Еколозите във Финландия одобриха Северен поток

Финландия реши, че проектът за газопровод „Северен поток“ не представлява заплаха за екосредата, съобщи Блумбърг, цитирайки местни медии.
Продължава, обаче, екооценката насъоръжението в Швеция, Дания и Германия.Ако някоя от страните не одобри проекта до края на година, то неговата реализациявероятно щесе отложи.
През февруари шведският министър на околната среда Андреас Калгрен заяви, че страната му няма да бърза с одобрение за строителството на газопровода между Русия и Германияпо дъното на Балтийско море докато не бъдат съгласувани всички ековъпроси.
Шведите се опасяват, че при полагането на тръбите могат да бъдат засегнати потопените от хитлеристка Германия химически оръжия.
Газопроводът „Северен поток“ ще бъдедълъг 1220 км и ще премине по дъното на Балтийско море от Русия (Виборг) до Германия (Грайфсвалд).
Пускането в експлоатация на първата част от газопровода с пропусквателна способност от 27,5 милиарда куб.м. газ е насрочена за 2011 г., началото на строителствотое предвиденоза първата половина на 2010 г. Ресурсна база на газопровода е гигантското Щокманово находище в Баренцово море срезерви 3,7 трилиона куб.м. газ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *