Екоминистър: ЕК едва ли би одобрила проект, свъэрзан само с разходи

„Готов съм да включа проекта за строеж на завод за преработка на сметта в София за финансиране по оперативната програма „Околна среда“, но трябва да се запитаме дали си струва такава голяма част от европарите да се затваря в столицата, след като има поне 8-10 компании, които искат за участват в този проект“.

Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров , който във вторник представи пред кметове приоритетите на оперативната програма „Околна среда“, предава Mediapool.

„Не може една втора от европарите за битови отпадъци да отидат в София, при положение, че с тях могат да се финансират други проекти, към които няма интерес от страна на бизнеса за публично-частни партньорства“, каза Чакъров.

В същото време той каза, че ако кметът Бойко Борисов или Столична община предпочетат концесия за преработката на твърдите битови отпадъци, в оперативната европрограма ще бъдат включени други наболели проблеми на столицата като канализацията в кварталите „Горубляне“, „Овча купел“ и „Горна баня“.

„Готов съм да лансирам такива столични проекти за 100 млн. лв.“, заяви Чакъров. Освен това той изрази съмнение, че Европейската комисия би одобрила проект, който генерира приходи, какъвто е заводът за смет.

„Аз мога да предложа на ЕК това, но не мога да дам гаранции на столицата, че той ще бъде одобрен, като знам регламентите“, допълни екоминистърът.

По думите му тези пари може да бъдат дадени за столичната инфраструктура и свлачища. Чакъров допълни още, че с писмо е поискал от Столична община тяхната инвестиционна програма, за да се оценят приоритетните проекти.

На форума Чакъров припомни, че основният бюджет на оперативната екопрограма е предназначен за построяването на градски пречиствателни станции за отпадни води (ГПСОВ), каквито да 2010 г. трябва да имат селищата с до 10 хил. души население, а до 2014 г. – и населените места с до 2 хил. жители.

Това означава, че годишно трябва да строим по 25 пречиствателни станции, за да покрием евростандартите, каза Чакъров.

Чакъров изрази съмнение, че Европейската комисия би одобрила проект, който генерира приходи, какъвто е заводът за смет.

Той се похвали, че откакто сегашното правителство било дошло на власт преди две години, е договорено финансиране по ИСПА за 9 ГПСОВ, а предишният кабинет бил направил това само за три съоръжения.

В ход са преговорите за водния цикъл в София и Сливен, отбеляза министърът. По думите му до края на 2007 г. страната ни може да договори 200 млн. евро по оперативната програма, а за 2008 г.си постави за цел да контрактува проекти за 500 млн. евро.

Изпълнителният директор на Сдружението на общините в България Гинка Чавдарова обаче обърна внимание, че също толкова важно колкото договарянето на евросредства, е и изпълнението на проектите и последващото изплащане на парите от ЕС.

Тя изрази надежда през 2008 г. България да получи реално тези 200 млн.евро, хипотетично договорени от предходната година за околна среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *